HP-fejlesztés a veszprémi önkormányzatnál

forrás Prim Online, 2004. november 26. 05:33
A HP Magyarország közbeszerzési eljárás során elnyerte a Veszprém város önkormányzatának informatikai fejlesztésére kiírt pályázatot.
A szerződést ma írta alá Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója és Dióssy László, Veszprém polgármestere. A bruttó 495 millió forint értékű megbízás kiterjed a belső ügyintézési rendszer, a különböző szakrendszerek, valamint a közigazgatási portál és egyéb átfogó alkalmazások fejlesztésére.

Az eseményen Beck György bejelentette, hogy a HP Magyarország ösztöndíjat hoz létre veszprémi középiskolai és egyetemi diákok részére. A cég korábban már többször adományozott fejlett informatikai eszközöket a veszprémi egyetemnek.

A belső ügyintézési rendszer egy általános dokumentumkezelő és workflow rendszert takar. A rendszerhez hozzátartozik a bejövő iratok szkennelése és elektronikus dokumentumként való kezelése, a speciális önkormányzati folyamatok támogatása és különböző űrlapok kezelése. Erre a rendszerre épül rá a "middleware" rendszer, amely összeköti az egyes önkormányzati szakalkalmazásokat az ügyintézéssel. A fejlesztéseknek köszönhetően lehetővé válik, hogy az ügyintézés a lakosság, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára átláthatóvá váljon, egyszerűsödjön, kevesebb időt vegyen igénybe. Fontos eredménye lesz a projektnek, hogy a gazdálkodás hatékonyabbá válik majd. Veszprém a projekt révén azon európai városok sorába kerül, melyek a fejlett informatikai infrastruktúrának köszönhetően valódi szolgáltató önkormányzattá válnak. A rendszerek szállítója a Minor Rendszerház.

A szakrendszerek közül gazdálkodási, vagyongazdálkodási, gyámügyi, gyermekvédelmi és képviselői rendszer kerül szállításra. Ezek a rendszerek önállóak, de a middleware-en keresztül integrálódnak a belső ügyintézési rendszerbe. A pénzügyi rendszer szállítója a Griffsoft, a vagyongazdálkodásié a Graphisoft, a gyámügyi, gyermekvédelmi és képviselői rendszert pedig a GeoView szállítja.

A rendszer adataihoz való külső hozzáférést az integrált közigazgatási portál biztosítja. A portálról a middleware-en keresztül a belső ügyintézési rendszer, illetve az egyes szakrendszerek adatai szelektíven hozzáférhetők, ügyintézés indítható, űrlapok kitölthetők. A portál szállítója a Delta.

A támogató infrastruktúra egy központi adatbázisszerverből (2 processzoros Itanium cluster), 8 kisebb Intel alkalmazásszerverből, SAN-ból, hálózati biztonsági részből, tűzfalrendszerből, szkenner és dokumentumkezelő rendszerből és a kapcsolódó szoftverekből (a biztonsági részen kívül nagyrészt Microsoft termékek, SQL Server, stb.) áll. Egyéb szolgáltatásként projektmenedzsment, oktatás, tesztelés, dokumentáció kapcsolódik a projekthez.

Veszprém városa a projekt megvalósításával kettős célt kíván elérni: az egyik a lakosság tájékoztatása elektronikus úton és az elektronikus ügyintézés biztosítása. A másik cél az önkormányzat (képviselői testület, polgármesteri hivatal, önkormányzati intézmények) működésének elektronikussá tétele.