IHM/NHH-fókuszok 2005-ben: 3G, kábeltévé, LTO-k, WiMax…

Kovács Attila, 2004. november 26. 16:25
"Egy évvel az Eht. megszületése után" mottóval, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Bánkuti Erzsébet, a tárca helyettes államtitkára és Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke november 26-án közösen tartottak sajtótájékoztatót az IHM-ben. Ezen értékelték az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) nyomán kialakult piaci folyamatokat és ismertették az IHM további szabályozási és közpolitikai szerepvállalását.
2004-et értékelve Kovács Kálmán a vezetékes piacról elmondta, hogy új szolgáltatók jelentek meg (Tele2, UPC stb.), az elindult 1000 forintos szociális kedvezményt mintegy 40 ezren veszik igénybe; október 31-ig a számhordozást kb. 40 ezren kérték. A mobilpiacról: az erős verseny következtében 15%-ot meghaladó árcsökkenés következett be; a percforgalom több mint 15%-kal növekedett; október 31-ig több mint 30 ezren kérték a számhordozást. Az internet piacon: az EU-s irányoknak megfelelően alakult a használat, erős a széles sáv (fél év alatt 40%-kal növekedett a számuk), a nagykereskedelmi ár több mint 25%-kal csökkent.

Az eseményen két projektet is bemutattak. Az egyik az INFOKOM 2004 projekt, amelynek célja az elektronikus hírközlési szolgáltatások szabályozási környezetének átfogó elemzése, a kapcsolódó részpiacok és egyéb informatikai szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozás vizsgálata, illetve - ahol szükséges - a szabályozás tartalmára vonatkozó javaslatok elkészítése, finomhangolás. Pataki Dániel a jövő feladatai között említette a regionális (LTO) különbségek lépésről lépésre történő csökkentését, későbbi eltüntetését. A mobil végződtetési díjaknál cél, hogy a hatóság mintegy 10-os lépésekben csökkentse azokat.

A másik az NSZS 2005 projekt. Ennek a célja a szélessávú elektronikus kommunikáció terjedését elősegítő fiskális és közpolitikai intézkedések megalapozása, a Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSZS) megvalósítása.

Kérdésre válaszolva, a miniszter elmondta, hogy 2005-ben először fordulhat elő, hogy nominál értékben is csökkenő tarifák jelennek meg a vezetékes és mobil szolgáltatásban. Elhangzott még, hogy a kábeles internet szolgáltatást mintegy 100 ezren veszik jelenleg igénybe Magyarországon.