A Matáv bemutatta a "jövő hálózatát"

Kovács Attila, 2004. november 29. 13:03
Mintegy 160 résztvevővel kezdődött meg ma reggel a Matáv Tölösi központban a PKI Napok 2004 kétnapos távközlési szakkonferencia. A nyolc szekcióból álló rendezvény nyitó szekciójában a hazai távközlés, informatika és műszaki fejlesztés irányítói mondták el elképzeléseiket, majd a Matáv PKI mutatta be az általa elképzelt és kimunkálás alatt álló „jövő hálózatát.”
Koós Attila, a házigazda PKI-FI igazgatójának üdvözlő szavait követően Tankó Zoltán, a Matáv vezérigazgató-helyettese beszélt a cégcsoport főbb szakmai céljairól. Többek között megemlítette, hogy ez év végére meghaladják a 200 ezer szélessávú internet-végpontot; idén megépítették és átadták az ország első 10 gigabit/sec-os hálózatát; egyre nagyobb az igényük az innováció terén működő szakemberekre, ugyanakkor a hagyományos szolgáltatások tarifáit folyamatosan csökkenteniük kell. A két egyidejű folyamat egyensúlyát igyekszik a vállalatcsoport menedzsmentje megteremteni.

Ezt követően Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter tartott „A verseny dilemmái a szolgáltatások konvergenciájának korában” címmel rövid előadást. Hangsúlyozta, hogy az „intelligens közmű” irányába történő elmozdulás a jelenleginél sokkal több innovációt és k3f tevékenységet feltételez. A PKI mostani szerepét elsősorban a különböző új technológiai irányok összehangolásának segítésében látja. Kiemelte, a távközlési termékek, szolgáltatások eladhatóságára is nagyobb figyelmet szükséges fordítani. A konvergenciát gyorsító folyamatokat hazánk részére 2004-2005-ben a mobilpiac, műsorfejlesztési piac és az internet piac fejlesztésében határozta meg. Gyorsuló előkészületeket (DVB-C, DVB-T, DVB-S) ígért a digitális műsorszórásra való tömeges átállás érdekében. A következő időszakban szerinte az IHM-NHH páros fő feladata a meglévő szabályozások, törvények finomhangolása.

Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke beszélt ezután az alkalmazott kutatások és a spin-off k+f stratégiában betöltött szerepéről. Kijelentette: kevés Magyarországon a k+f vállalkozás, a high-tech műszaki szakember-utánpótlás az EU átlagának mindössze egyharmada, alacsony a szabadalmaztatási aktivitás. Hiányzik a hazai vállalatok ún. prekompetitív együttműködése. A változtatást az erőforrások fontos területekre való koncentrálásával lehet szerinte megvalósítani. Üdvözölte, hogy az új innovációs törvény első olvasatban ma a Parlament elé kerül.

A szekció befejező előadásában Sipos Attila, a PKI-Fi Hálózatfejlesztési ágazat igazgatója bemutatta az általuk elképzelt és megvalósítás alatt álló lehetséges hálózati jövőképet. Az előadás kövektkeztetései: a felhasználók által választott kommunikációs eszközök, hálózati csatlakozások, hálózathasználati jogosultságok lényeges hatással lesznek a szolgáltatásokat igénybevevők munkateljesítményére és életminőségére; a felhasználók különböző tartózkodási helyein választható kommunikációs lehetőségek kiépítésének létezik műszaki/gazdasági optimuma; a tömegkiszolgálásban az IP/MPLS hálózatra épülő NGN hálózati architektúra válik meghatározóvá; a transzport hálózatok esetén a tömegkiszolgálás mellett meghatározóvá válik a kapcsolt nagysebességű átviteli utak időszakos igénybevétele.