Oki betétdíjas rendszer: színes festékkazetták és fényhengerek becserélése

Kovács Attila, 2004. november 30. 18:56
Az Oki Systems (Magyarorsazág) Kft. ma arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy november 25. óta típustól függően nettó 500-2000 forintos kedvezménnyel vásárolhat színes festékporos kazettát illetve színes fényhengert az a felhasználó, aki Oki LED-nyomtatójának kiürült, illetve használt színes kellékét visszaviszi a kijelölt kereskedőkhöz. Ezzel a lépéssel az Oki Kft. a régióban elsőként hazánkban terjeszti ki környezetvédelmi politikájának ezt az elemét.
Az üres színes festékkazettákért, illetve használt fényhengerekért járó kedvezmény pénzre nem váltható; a rendszer betétdíjként működik, így minden egyes új kellékanyag árába egy használt példány becserélési ára számolható el. Az Oki a betétdíjas rendszer mellett, a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva, bármilyen egyéb elhasznált saját gyártású kellékanyagot is visszavesz. A kezdményezéshez az Oki partnerkereskedői csatlakozhatnak, számuk jelenleg 30 és folyamatosan növekszik.

„A visszagyűjtési rendszert hosszú távra tervezzük, és nagyon örülnénk, ha a környezetvédelem érdekében minél több vásárlónk élne ezzel a lehetőséggel. Az Európai Unióban a festékkazetták és hengerek visszagyűjtési aránya 10 százalék körüli. Látva azonban a szelektív hulladékgyűjtéshez és más környezetvédelmi projekthez való nagyon pozitív hazai hozzáállást, bízunk benne, hogy ennél jóval magasabb arányról számolhatunk majd be” - nyilatkozta Érdi-Krausz Gábor, az Oki Sytems (Magyarország) ügyvezető igazgatója.

„A visszagyűjtésnek a környezetvédelmi haszna mellett van egy márkavédelmi természetű hozadéka is: mivel cégünk kellékanyagait több országban is hamisították - szórványosan Magyarországon is rábukkantunk hamisított Oki kellékanyagokra -, úgy látjuk, hogy a piac mérete hazánkban elérte azt a kritikus határt, hogy az eredetiséget és a vásárlók bizalmát így is érdemes védeni” - tette hozzá Berényi Róbert, az Oki kereskedelmi igazgatója.