Négy nagy filmstúdió a HD DVD technológiát támogatja

Milkovits Gábor, 2004. december 1. 22:10
A Toshiba bejelentette, hogy négy nagy hollywoodi filmstúdió, a Warner Bros., a Paramount, a Universal és a New Line Cinema az általuk favorizált HD DVD kéklézeres DVD technológia támogatásáról biztosította őket.
A következő generációs, kéklézeres DVD technológia címéért vívott harcban két formátum, a Toshiba, az NEC és a Sanyo által támogatott HD DVD, illetve a Sony, a Matsushita és több más elektronikai óriáscég által favorizált Bluray vesznek részt. A Bluray lemezek valamivel több adatot képesek tárolni, illetve maga a fejlesztés is előbbre tart - már kaphatók ilyen lejátszók több gyártótól is, míg az első HD DVD készülékek csak jövőre jelennek meg a boltokban. A HD DVD-nek azonban megvan az az előnye, hogy mivel a technológia közelebb áll a jelenlegi vörös lézereshez, ezért egyfelől a gyártás jóval egyszerűbb és olcsóbb, másrészt pedig könnyebben megoldható vele a régi és az új DVD-k kompatibilitásának kérdése is. Szakértők szerint a formátumok harcában elsőrendű fontossággal bír az, hogy melyiket választják a nagy hollywoodi filmstúdiók. A videomagnók esetében például szintén az ő választásuk döntötte el húsz évvel ezelőtt, hogy a VHS lett az uralkodó formátum a Sony Betamax helyett.

A felsorolt négy filmstúdió az amerikai DVD piac 40%-át uralja. A Bluray mögött eddig a Sony Pictures, illetve a szintén részben a Sony által birtokolt Metro-Goldwyn-Mayer sorakozott föl és valószínűleg csatlakozik majd hozzájuk a nemrég a Bluray Szövetség tagjává vált Twentieth Century Fox is. A Warner Bros. egyébként a hírrel kapcsolatban kiadott közleményében meglehetősen általános, vagy inkább semmitmondó érvekkel indokolta a HD DVD melletti döntését, amikor a technológia megbízhatóságára és az általa biztosított kiváló minőségre hivatkozott. A valódi okok azonban a már említett egyszerűség és az alkalmazásával járó alacsonyabb költségek lehetnek.