Felsőoktatási felvételik - elektronikus úton is lehet majd jelentkezni

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 6. 10:06
Elektronikus úton is jelentkezhetnek a mostani felvételi eljárás során a diákok a felsőoktatási intézményekbe, a jövő évben ugyanakkor február 15-re módosul a jelentkezési határidő.
Roberts Éva, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda tájékoztatási igazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: az elektronikus jelentkezés könnyebbséget jelenthet a diákoknak. Nem feltétlenül szükséges jelentkezési lapot vásárolni, és a jelentkezők folyamatosan módosíthatnak a lapokon, az irodánál a február 15-i állapotot veszik figyelembe. Az elektronikus jelentkezések által csökkenhet a hibalehetőségek száma is, ugyanis több helyen előre rögzített menüsorból lehet kiválasztani a tételeket, szakokat, képzési helyeket és "súgók" is segítik az esetleg elakadókat. Ha valamilyen adatot nem tölt ki a jelentkező, nem is léphet tovább.

Korábban tipikus hibaként jelentkezett, hogy a személyi adatok pontatlanok, vagy hiányosak voltak, sok esetben előfordult az is, hogy a szak, vagy képzési forma neve hiányzott. Idén a jelentkezők közül minden ötödik hibásan vagy hiányosan töltötte ki az adatlapot, míg korábban 30 százalék feletti hibaarány volt jellemző. Roberts Éva elmondta: az eljárás díját, amely idén is 3.000 forint lesz jelentkezésenként, egy összegben egy bankszámla-számra kell átutalniuk a diákoknak. Ugyanakkor az OFI azt ajánlja, ne hagyják az utolsó pillanatra a jelentkezéseket, még ha elektronikus úton nyújtják is be a diákok, mert bár maximális kapacitással készülnek, a rendszer túlterheltsége esetén korlátozások léphetnek életbe. Az elektronikus jelentkezési rendszert tavaly már tesztelte az iroda, akkor jól működött. Közlése szerint továbbra is korlátlan helyre lehet jelentkezni, az eljárás során 120 pontot és maximum 24 többletpontot lehet szerezni, utóbbit többek között nyelvvizsgáért, emelt szintű érettségiért. A minimális ponthatár 72 pont, a felsőfokú szakképzésben 60 pont lesz. Jövő évtől a hozott pontok duplázásával már nem lehet bekerülni, és a művészeti és testkulturális szakokon megmarad a gyakorlati vizsga. Idén 166 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra. A felvételi eljárásra vonatkozó részletes tudnivalókat a december 15-én megjelenő felvételi tájékoztató és egyéb kiadványok tartalmazzák.