24 milliárd dollárt fektet chipgyártásba 2010-ig a Samsung

Milkovits Gábor, 2004. december 6. 19:13
A Samsung, a világ vezető memóriacsip-gyártója bejelentette, hogy 2010-ig 24 milliárd dollárt szándékozik befektetni félvezetőket gyártó üzletágába.
Hwang Chang-gyu, a koreai vállalat csipgyártó részlegének vezetője egyúttal azt is bejelentette, hogy cégük félvezető eladásai az idén várhatóan 60%-kal felülmúlják majd a tavalyi 17,9 billió won-os (kb. 3.140 milliárd Ft) eredményt. A Samsung a nagyarányú befektetéstől azt várja, hogy az LCD kijelzők és a memóriacsipek után a hordozható eszközökhöz gyártott mobilcsipek terén is vezető szerephez juthat 2007-ig. A beruházás a várakozások szerint mintegy 10 ezer új munkahelyet is teremthet.

A Samsung a bejelentéssel kívánta megünnepelni azt, hogy kereken 30 éve van jelen a félvezetőiparban, ám a befektetők nem feltétlenül osztják a vállalat optimizmusát. A koreai óriáscég elektronikai részlegét ugyanis egy ideje olyan negatív jelenségek sújtják, mint a lapos képernyők árának folyamatos zuhanása, illetve a memóriacsipek piacának bizonytalan jövője. Ebben a helyzetben szakértők szerint a nagyarányú beruházások ronthatják a vállalat mérlegét. Ezt látszik igazolni, hogy a hírre reagálva több mint 1 százalékpontot estek a Samsung részvényei a távol-keleti tőzsdéken.