A vevők bírálják az IBM Deutschlandot szlovák termékei miatt

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 7. 09:02
Az utóbbi időben egyre növekvő nyomás alá kerül az IBM németországi leánycége, amiatt, hogy német vevői számára a megrendeléseket Szlovákiából teljesíti. Ez számos panaszhoz vezetett az ügyfelek részéről, főként a minőséggel és a számlázással kapcsolatban.
A Handelsblatt információi szerint a vevők felháborodása oly nagy, hogy a német üzleti vezetés még ezen a héten kénytelen lesz leállítani a tervezett 700 fős új termelésáthelyezést Németországból Szlovákiába. A világ legnagyobb számítógépgyártója, az IBM évi 3 milliárd dollárt akar megtakarítani a termelés, a beszerzés és a megrendelések szigorításával - írja a lap. Egy úgynevezett integrált szállítási lánc segítségével az európai megrendelések bonyolítását Madridban és Pozsonyban szeretnék összefogni. Szlovákia főleg az alacsonyabb bérek miatt kedvelt az IBM-nél.

Ugyanakkor a cég ebből fakadó arculatvesztése nagy: az évi 6 milliárd eurós németországi forgalmú IBM-et nem csupán a vevők, de az alkalmazottak is bírálják, elsősorban a tervezett termelés-áthelyezések miatt. A cég pénzügyi és számlafeldolgozó tevékenységét 70 százalékban adóparadicsomokba készül telepíteni.

Az IBM harmadik negyedévi adózott eredménye minimálisan nőtt az egy évvel korábbihoz képest, hardvereladásból származó bevétele 12 százalékkal, a szoftverértékesítése 5 százalékkal bővült. A világ legnagyobb számítógépgyártója a negyedév alapján 1,8 milliárd dollár, részvényenként 1,06 dollár adózott eredményt közölt az egy évvel korábbi 1,79 milliárd dollár, részvényenként 1,02 dollár után. A cég bevétele 23,43 milliárd dollárra bővült a tavalyi harmadik negyedévi 21,52 milliárd dollárról.