Sun és Microsoft - versenyben is együtt

forrás Prim Online, 2004. december 7. 11:45
A Sun és a Microsoft közös nevezőre jutott az innováció, a kutatás-fejlesztés, és technológiáik közös felhasználása terén. Bill Gates és Greg Papadopolous, a Sun technológiai igazgatója együttes nyilatkozat keretében ismertette az áprilisi együttműködési megállapodás eredményeit és tevékenységük jövőbeli irányát.
A Sun és a Microsoft 2004 áprilisában széleskörű együttműködési szerződést írt alá, melynek legfontosabb célja termékeik működésének összehangolása. A két vállalat költséghatékonyabb és megbízhatóbb integrált szolgáltatások kifejlesztésére törekszik közös ügyfeleik igényeinek kiszolgálása érdekében.

„Első sorban azon dolgoztunk, hogy leegyszerűsítsük a rendszerek integrálásának bonyolult munkafolyamatát a felhasználók számára. Munkánk eredményeképpen ügyfeleink 100%-osan üzleti tevékenységükre tudnak koncentrálni”
- mondta Bill Gates, a Microsoft alapítója.

A mérföldkőnek számító, 10 évre szóló megállapodás aláírása óta eltelt nyolc hónapban a Microsoft és a Sun jelentős előrehaladást értek el számos területen, például a webszolgáltatások, az adattárolási megoldások, a Windows és a Sun számítógépei közti együttműködés javítása terén.

„Bár együttműködésünk jelentős előrelépést jelent a költséghatékony és megbízható integrált szolgáltatások fejlesztésének folyamatában, a két vállalat ennek ellenére számos területen továbbra is versenytárs marad, és önálló fejlesztési tevékenységgel igyekszik kielégíteni a piac és a felhasználók szükségleteit”
- mondta Greg Papadopolous, a Sun technológiai igazgatója.

A Sun és a Microsoft közös munkájának eddigi eredményei a következők:


Webszolgáltatási architektúra - Az ügyfelekkel folytatott párbeszéd során nyilvánvalóvá vált, hogy a webszolgáltatások használatának felgyorsítására mutatkozik a legnagyobb igény. Így partnervállalatok bevonásával a Sun és a Microsoft négy fontos webszolgáltatási specifikációt készített el: WS-Addressing, WS-Eventing, WS-MetadataExchange és WS-Management.

64 bites feldolgozás - A két vállalat letesztelte a Sun AMD Opteron alapú szervereit és munkaállomásait, amelyek a teszt alapján megfeleltek a Windows hardverminőségi laboratórium „Designed for Windows” előírásainak. A szakemberek emellett az AMD Opteron processzorra olyan vírusvédelmi eszközöket fejlesztettek ki, amelyek a Microsoft Windows XP SP2 rendszerrel együtt használhatók. Mostantól az intenzív grafikát igénylő feladatok Windows operációs rendszert futtató Sun munkaállomásokon is elvégezhetők.

Adattárolás - A két vállalat együttműködik annak érdekében, hogy a Sun StorEdge 6920 adattároló tömbökön is használhatóvá váljanak a Microsoft adatkezelő programjai, többek között a Microsoft Virtuális Lemez Szolgáltatása (VDS) és a Kötet Árnyékmásolata Szolgáltatás (VSS). A Sun StorEdge 6920 rendszer elnyerte a „Designed For Windows” logót, mivel megbízható, konzisztens használatot tesz lehetővé Windows platformon. A Sun StorEdge 6920 rendszerrel egyszerűbbé tehető a Microsoft SQL Server és a Microsoft Exchange kiszolgálóhoz kapcsolódó adattárolás.

Együttműködés, kompatibilitás és minősítés - Jelentős előrehaladást értünk el a termékeink közti együttműködés javítása terén. A VeriTest igazolta, hogy a Sun Java System Directory Server Enterprise Edition, a Sun Java System Access Manager és a Sun Java System Identity Manager megbízhatóan fut Windows Server kiszolgálón. A Sun célja, hogy az Access Manager és az Identity Manager a Microsoft Active Directory címtárral együtt is használható legyen identitáskezelésre. Mindezek mellett a Microsoft és a Sun közösen dolgozott azért, hogy a Windows XP SP2 együttműködjön a legújabb Java futtatókörnyezetettel és a StarOffice programcsomaggal.

Java: A Microsoft Java virtuális gép kivonásával egyidejűleg a Microsoft a Sunhoz irányítja azokat a felhasználókat, akik Javát szeretnének futtatni Windows rendszeren. A Microsoft a Sunnal és más független szoftvergyártókkal is együtt dolgozik azon, hogy termékeik megfelelően fussanak a Windows platformon.

Dedikált projekt menedzsment
- A két vállalat hatékony kommunikációt valósít meg, dedikált kapcsolatfelelősök hetente ellenőrzik a projektek előrejutását, és egyeztetéseket folytatnak a felmerült problémák megoldásával kapcsolatban, emellett a tervezők és a technikai csoportok is hetente találkoznak. Az elmúlt öt hónapban 15 vezetői szintű találkozóra került sor. 24 mérnök találkozik havi gyakorisággal a konkrét technikai problémák megoldása érdekében. A felsővezetők nagy hangsúlyt fektetnek az ügyfelek visszajelzéseire, melyek alapján tájékozódnak igényeikről és szükségleteikről annak érdekében, megteremtsék a hatékony együttműködés alapjait.