Szaporodó multik a Dataplex adatközpontjában

Kovács Attila, 2004. december 7. 14:16
A Dataplex mai sajtótájékoztatóján kiderült, a Budapesten IT kolokációs centert fenntartó cég forgalma megduplázódott, EBITDA értéke megháromszorozódott, egyre több nemzetközi vállalat helyei ki a céghez üzletkritikus IT berendezéseit, új az ügyvezető és új a cég hivatalos teljes megnevezése.
Szabó Gábor (36), a Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója szerint a hazai piacon több mint 30% részesedéssel bíró cég idei várható árbevétele 700 millió forint, EBITDA szintje októberben elérte a 100 millió forintot, a jegyzett tőke ez év elején kétszeresére, 200 millió forintra nőtt. A kft. tulajdonába került az adatközpontot is magában foglaló, 2,6 hektár területen elhelyezkedő Hungária Informatikai és Logisztikai Központ (HILK).

A Dataplex a további növekedés mellett, a jövőben elsősorban a kapcsolattartás minőségének javítását kívánja elérni, a szolgáltatók szolgáltatója kíván lenni. Szintén újdonság az akár humán erőforrás kihelyezéssel együtt járó üzletmenet-folytonosság szolgáltatás.

Az új ügyfelek döntő része külföldi központtal rendelkező, de Magyarországon is tevékenykedő, illetve partnerekkel rendelkező multinacionális vállalat. A 2004. Év „szerzeményei” között találni bankokat, távközlési szolgáltatókat. Az újabbak között van a Delooitte, PepsiAmericas, Erste Bank és az Interoute Telecommunications. Ugyanakkor már 15 hazai, illetve nemzetközi távközlési cég tart berendezéseket a Dataplex központjában (2003-ban ez a szám 10 volt).

Jelenleg a kolokációs központ kihasználtsága több mint 20% (2003-ban ez az érték 15 volt). A többségi tulajdonú magyar cégek közül az Elender és a Béres Rt. is a Dataplex ügyfele.