Lezárult az internetes diákverseny

forrás Prim Online, 2004. december 9. 16:32
2004. október 25-én 460 csapat, közel 1400 diák részvételével, indult el "az év legveszélyesebb játéka", a UPC Magyarország Kft., az Oktopusz Alapítvány és a Coedu Távoktatási Kft. közös internetes versenye, a Professzor X Küldetés.
A 14-19 éves diákok az ország 478 településéről 3 fős "sejtekbe" tömörültek, és azt a feladatot kapták, hogy 6 hét alatt 6, a verseny honlapjáról (www.professzorx.hu) letöltött kisfilmben ismertetett információk alapján akadályozzák meg a gonosz professzort abban, hogy időgépe segítségével magyar tudósokat raboljon el.

"2004. december 2-án pontban déli 12 órakor a küldetés lezárult, miután az utolsó magyar tudóst, Bolyai Farkast is sikerült megmenteni, így Professzor X és csapata felsült. Ügynökeinknek köszönhetően egyetlen magyar tudósban sem tudtak kárt tenni, a professzor azonban ismeretlen helyre távozott" - jelenti az Ügynökség.

A sejtek minden héten leadták "aktáikat", olyan honlapokat, amelyeket maguk készítettek egy twiki nevű rendszer segítségével, és amelyekben feldolgozták a célszemély életét, munkásságát, személyiségét a megszerzett források alapján. Hat magyar tudós "menekült meg", hála az ifjú és lelkes ügynököknek: Wigner Jenő, Kandó Kálmán, Bay Zoltán, Kabay János, Kármán Tódor és Bolyai Farkas.

A Mimóza Kommunikációs Kft. által szervezett küldetésben a diákok csapatban dolgoztak, megtanulták az online publikáció szabályait, megismerték a twiki rendszer működését, honlapokat készítettek, fejlesztették internetes keresési képességüket, és sokat tanultak a magyar tudománytörténetről, nagy feltalálóinkról, tudósainkról.

Az ügynökök lelkesedéséről mi sem árulkodik jobban, mint hogy a verseny honlapján nem volt ritka a napi 2900 látogató, az ügynökök által feltöltött mellékletek (kép, hang, mozgókép) mennyisége elérte az 1,3 GB-ot, és a fórumokon a 6 hét alatt 4500 bejegyzés történt, bár ez a szám folyamatosan növekszik, még így a küldetés után is. Az ügynökök az utolsó erőpróba után önállóan létrehozták a Professzor X Küldetés nem hivatalos honlapját (http://px.uw.hu/), azzal a céllal, hogy a következő küldetésig is legyen egy virtuális közösségi hely, ahol az ügynökök tarthatják egymással a kapcsolatot.

A küldetés jövő ősszel folytatódik, annál is inkább, hiszen Professzor X még mindig szabadlábon van.

A verseny eredményeként elkészült akták legjobbjai szabadon letölthetők lesznek bárki számára a verseny honlapján keresztül, ezzel biztosítva hasznos segédanyagot bármilyen korosztály számára a magyar tudománytörténettel, és nagy tudósainkkal, feltalálóinkkal kapcsolatos ismeretszerzéshez.

A küldetés díjátadó gálájára 2004. december 11-én, szombaton 15 órakor kerül sor a UPC Magyarország központjában. A gálára a 21 legjobb csapat tagjait hívták meg a szervezők. A győztes sejt minden tagjának ajándéka egy-egy kiváló minőségű házimozirendszer lesz és 10-10 db tetszőleges film DVD-n, a 2. és a 3. helyezett csapat tagjai pedig digitális fényképezőgépekkel lesznek gazdagabbak.