A bankok a szabványos szoftverek mellett döntenek

forrás Prim Online, 2004. december 11. 10:16
A bankok belső fejlesztésű szoftvereiket ERP-alkalmazásokra cserélve fejlesztik tovább üzleti folyamataikat és hoznak létre rugalmas, nyílt környezetet.
A European Business School (ebs) legutóbbi kutatása a vállalatirányítási (ERP) alkalmazások terjedését vizsgálta a bankszektorban. A felmérés nyilvánosságra hozott eredményei jól szemléltetik, milyen nagy arányban használnak a pénzintézetek ERP szoftvereket üzleti működésük irányítására és kézben tartására. Az átfogó vizsgálat során a világ 100 legnagyobb bankjának felsővezetői által kitöltött részletes kérdőív adatait elemezték, és ennek nyomán az alábbi megállapításokra jutottak:


A pénzintézetek hagyományosan saját fejlesztésű, egyedi szoftvereket használtak back office és banki tevékenységük támogatására. A mind élesebb piaci verseny, a szűkülő profitrés, a fúziós és felvásárlási hullám, valamint az új jogszabályok és hatósági előírások nyomán azonban elmozdultak a szabványos szoftverek irányába, ami komoly változást jelent. A verseny egyben arra is kényszeríti a bankokat, hogy IT-rendszereik integrálásával kihasználják meglévő informatikai eszközeik előnyeit az új megoldások kiépítése, illetve bevezetése, vagy a fúziók/felvásárlások során. Ezzel párhuzamosan az IT-rendszerek integrációt segítő, rugalmas és alkalmazkodó (nagy)vállalati szolgáltatási architektúrává (Enterprise Services Architecture, ES) alakulnak, ami a jövőben még vonzóbb megoldássá teszi az ERP-alkalmazásokat a pénzintézetek szemében.

Az "ERP a bankszektorban" (ERP in Banking) c. tanulmányt a European Business School (ebs) Bank- és Pénzügyek Tanszékének, valamint Informatikai Rendszerek Tanszékének munkatársai készítették az SAP szponzori támogatásával. A tanulmány teljes szövege letölthető a www.erp-survey.com címről.