PIXMA iP6000D: A tökéletes személyi fotónyomtató

forrás Prim Online, 2004. december 14. 13:30
A Canon a magyarországi piacon is megjelent a 6 tintával dolgozó, 4800x1200 dpi felbontású PIXMA iP6000D személyi fotónyomtatóval, amely a FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) technológiát és 2 pikoliteres Micro-Nozzles fúvókákat alkalmaz a nagy kontrasztú, fényes fotónyomatok elkészítéséhez, az így kinyomtatott fotók minősége vetekszik a professzionális fotólaborokból származó képekével.
Az összes népszerű memóriakártya-formátum támogatása mellett, az iP6000D PC közbeiktatása nélkül összeköthető bármely, a gyártóktól független PictBridge szabványt támogató, digitális fényképezőgéppel és digitális videokamerával. A nagyméretű, 2,5” mérettű színes LCD-n jelennek meg a memóriakártyán található képek kicsinyített másai, intuitív kezelőfelület segíti a képek széleinek levágását, a papírméret kiválasztását, a fotó effektusok létrehozását illetve a képek elforgatását.

„Az iP6000D a tökéletes személyi fotónyomtató”
- mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Tökéletesen testesíti meg a PIXMA filozófiát, ahogyan a gyökeresen új, csúcsdesign-t páratlan minőséggel, sebességgel és megbízhatósággal elegyíti. Emellett gond nélkül együttműködik napjaink digitális fényképezőgépeivel és videó eszközeivel.”

Formatervezés felsőfokon


Az új PIXMA sorozat meghatározó jellemzője, a gyökeresen új, futurisztikus megjelenést kölcsönző design, ami a Canon azon felismerését jelzi, hogy a felhasználók egyre inkább olyan eszközöket részesítenek előnyben, amelyek esztétika és funkcionalitás terén egyaránt kiemelkedők. A letisztult vonalakkal rendelkező, csillogó burkolat egyértelmű elszakadást jelent a hagyományos „szürke doboz” designtól.

Közvetlen és intuitív

Az iP6000D-n található kezelőpanel használható a mindenféle formátumot támogató foglalat(ok)ban található, a népszerű fényképezőgépek által használt memóriakártyá(ko)n lévő képek nyomtatásához, kezeléséhez. A kártyákon tárolt képeket anélkül lehet kiválasztani, megjeleníteni, módosítani az LCD monitoron vagy kinyomtatni, hogy előtte PC-re kellene azokat áttölteni.

A vezérlőpanel interfész úgy lett megtervezve, hogy a gyakorlatlan felhasználók is könnyen tudják használni. A memóriakártyák kapacitásának növekedése miatt egy kártyára egyre több kép fér, ezért volt szükség a dátum és idő szerinti keresés bevezetésére, így leszűkíthető a megjelenített képek köre. A digitális fényképezőgép felbontásának növekedését kihasználva olyan képfeldolgozó funkciók lettek beépítve, mint a trimmelés és a kreatív vágás. A további speciális képmódosító eljárások között megtalálható a színkorrekció és az „arcvilágosító” technológia, ami javítja a portrék megjelenítését.

A fentiek mellett a nyomtató támogatja a gyártóktól független PictBridge szabványt. Napjaink legtöbb digitális fényképezőgépe és digitális videokamerája PictBridge kompatibilis, így az ezekben tárolt képek közvetlen kábeles kapcsolaton keresztül, PC közbeiktatása nélkül nyomtathatók ki az iP6000D-vel.

Az iP6000D az IrDA vezetéknélküli protokoll támogatása révén közvetlenül ki tudja nyomtatni a beépített kamerával ellátott mobiltelefonokból származó JPEG képeket.
Professzionális személyi fotólabor

Egy speciális eljárás - a FINE - formájában, a Canon a saját szilícium chipek gyártásánál alkalmazott technológiáját adaptálta, így a nyomtatófejek olyan kis tűréshatárokkal és olyan fokú precizitással készülhetnek, ami megközelíti az integrált áramkörökét. A PIXMA nyomtatókban található FINE nyomtatófejek olyan páratlan sebességgel, megbízhatósággal, egyenletességgel és pontossággal képesek a mikroszkópikus méretű tintacseppeket a papírra juttatni, ami nem lehetséges a hagyományos, több alkatrészből összeszerelt nyomtatófejekkel. Az iP6000D 6 tintával készíti el a fotónyomatokat, ami professzionális fotólabor minőséget eredményez. A nyomtatófej fúvókák nagy sűrűségének előnye szegélymentes nyomtatásnál mutatkozik meg igazán, ami egyaránt lehetséges 10x15 cm-es, 13x18 cm-es, hitelkártya és A4 méretben.

A nyomtató fotólabor képességeit hatékony szoftverek teszik teljessé, az EasyPhotoPrint és a PhotoRecord az iP6000D tulajdonosa számára lehetővé teszi egyedi nyomatok, albumok és egyebek egyszerű, gyors elkészítését.

Különálló tintatartály technológia


Minden tinta átlátszó, külön cserélhető tartályban található. A pazarlás elkerülése érdekében csak azt a tartályt kell kicserélni, amelyikből kifogyott a tinta. Ha valamelyik tintából már kevés van, akkor a meghajtó program egy figyelmeztető ablakban értesíti a felhasználót, ha pedig már túl kevés a tinta egy oldal befejezéséhez, akkor a készülék nem fog neki a kinyomtatásának.

Az elhelyezés szabadsága


A PIXMA sorozat tagjainál a tervezés egyik vezérelve volt az elhelyezés szabadságának maximálisra növelése. Amellett, hogy a készülékek megjelenési stílusa illeszkedik az otthoni környezethez, a piacon egyedül a PIXMA készülékek rendelkeznek a hagyományos lapadagoló („J” alakú papírút) mellett papírkazettával is („U” alakú papírút), ami lehetővé teszi a tárolásukat illetve használatukat például polcon vagy más szűk helyen. A 2 utas papíradagolás lehetővé teszi továbbá, hogy a nyomtatóban egyszerre legyen normál és fotópapír, így mindkét fajta dokumentum leállás és papírcsere nélkül nyomtatható. Először a nyomtatók tervezésének történetében úgy került teljes integrálásra a 2 utas papíradagolás, az automatikus kétoldalas nyomtatás és a CD-R/DVD nyomtatás, hogy az nem ment a megjelenés rovására.

Új fotómédiák

A Canon új médiái kiterjesztik az iP6000D kreatív, illetve praktikus használatának lehetőségeit:
Kétoldalas fotópapír (Photo Paper Plus Double Sided PP-101D) A4 és 5” x 7” méretben. A normál csomagolás mellett ez a média készletben is kapható (Photo Album Kit PAK-101), ami kiváló minőségű keményfedelet is tartalmaz, így alkalmas fotóalbumok és személyes könyvek készítéséhez.

Hitelkártya méretű fényes papír (Glossy Photo Paper GP-401) - ideális tárcába szánt képek és névjegykártyák nyomtatásához.

Fotó matricák (Photo Stickers PS-101) - 16 kisméretű fotó matricát tartalmazó lapok, szórakozás és praktikus felhasználás céljára

Minőségi szoftverek a minőségi nyomatokért

Az iP6000D-hez az alábbi programokat is megkapja a vásárló:

Easy-PhotoPrint - lehetővé teszi képek kinyomtatását három egyszerű lépésben. Különböző opciókkal segít, pl. a média kiválasztása, skálázás. Olyan funkciókat tartalmaz, mint például a Face Sharpening (arckép élesítése), ami a nem fókuszban lévő arcokat teszi élesebbé a képen, a Red-Eye Correction (vörös-szem effektus korrekció) és a Digital Face Smoothing (digitális arcsimítás), ami a ráncokat teszi kevésbé láthatóvá. Továbbá gond nélkül együttműködik az EOS-1D sorozatú fényképezőgépekhez mellékelt Digital Photo Professional alkalmazással. A fényképezőgép által a legjobb, RAW minőségben elmentett, képeket az EasyPhotoPrint közvetlenül képes fogadni. Ezek a képek a fényképezőgépen beállított színtérnek megfelelő, eredeti színinformációkat tartalmazzák, ami a lehető legjobb minőségű végeredményhez vezet.

Easy-WebPrint
- az Explorer eszközsorába költözik be, és megszünteti a weboldalak nyomtatásával járó vesződséget. Időt, tintát és papírt takarít meg a kimenet megfelelő skálázásával, megszüntetve azt az általános problémát, hogy nyomtatáskor gyakran lemarad a weblapok jobb oldala.

Canon PhotoRecord - végigvezeti a felhasználót egy személyes fotóalbum kinyomtatásához szükséges lépéseken, illetve segítséget nyújt a Canon új, kétoldalas médiájának használatához.

CD-LabelPrint
- a nyomtatható CD és DVD lemezekre kerülő anyagok egyszerű elkészítéséhez és kinyomtatásához.Csatlakoztatás PC-hez USB interfészen keresztül. Az iP6000D a Windows 98/Me/2000/XP és Macintosh OS 9.x illetve OSX v10.2.1 vagy újabb rendszerekkel kompatibilis.

Canon sajtóanyag