IVSZ nyilatkozat a szoftverek szabadalmazhatóságáról

forrás Prim Online, 2004. december 15. 16:10
Az IVSZ elnökség megfogalmazta állásfoglalását a „Számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról” alkotott EU irányelv tervezettel kapcsolatban. Az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH), ill. egyes uniós országok szabadalmi hivatalainak eltérő jogalkalmazási gyakorlata, túlzott liberalizációs törekvései miatt az Európai Parlament és a Tanács egy irányelv-javaslatot fogalmazott meg a „számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságáról”. Jelenleg előkészítés alatt van az irányelv-javaslat Európa Parlamenti, második olvasatban történő tárgyalása.
Az IVSZ nem kívánja kétségbe vonni a szellemi befektetések védelmét támogató szabadalmi rendszer hasznosságát, tudomásul véve annak jelenleg érvényben lévő korlátait. Az IVSZ azt sem kívánja vitatni, hogy a kérdésben indokolt az egységes európai uniós jogértelmezés és jogalkalmazás erősítése. Az IVSZ egyetért a direktíva azon célkitűzéseivel, hogy az európai jog eszközeivel is megerősítse az Európai Szabadalmi Egyezmény (ESZE) alapján kialakult status quo-t: vagyis továbbra sem legyen lehetséges önálló szoftver, algoritmus, üzleti módszer vagy puszta adatfeldolgozás szabadalmazhatósága.

Mivel a kérdésben széleskörű szakmai-társadalmi vita bontakozott ki, az IVSZ elnöksége belső és iparági szintű egyeztetéseket kezdeményezett. Nem tartjuk meglepőnek, hogy a szoftveres szakma véleménye megosztott ebben a kérdésben, hiszen olykor ellentmondó információk láttak napvilágot egyébként megbízható forrásokból is, áthatva egyes esetekben vélt vagy valós érdekek által motivált kijelentésekkel.

Az IVSZ támogatja a direktíva kidolgozását azért is, mert az nem tesz különbséget „kereskedelmi” és „nyílt kódú” szoftver között, egyformán védi a bármely rendszer által kidolgozott találmányt, innovatív lépést, teret teremt a piaci érvényesülés irányában az iparág minden képviselőjének, legyen az magyar kisvállalkozás egy vagy néhány, vagy multinacionális vállalat nagyobb számú találmánnyal.

Az IVSZ tehát támogatja az EU direktíva által megfogalmazott célokat. Az IVSZ szoftver szakcsoportja által képviselt magyar szoftverfejlesztő és informatikai vállalkozások ugyanakkor módosításokat javasolnak a direktíva szövegezésében. Az IVSZ multinacionális tagozata ellenben feltétel nélkül és teljes terjedelemben támogatja az Európa Unió azon törekvését, amely az európai szabadalmi gyakorlat egységesítését célozza.

Az IVSZ szakosztályok és szakcsoportok által lefolytatott vitában érzékelhető volt, hogy a hazai és multinacionális szoftveripar szereplői erősen megosztottak abban a kérdésben, milyen mértékben szolgálja a szabadalmi rendszer az üzleti érdekeiket, és abban is, hogy a direktíva jelenlegi formájában alkalmas-e az általa kitűzött célok elérésére.

Az IVSZ tagok jelentős része hangot adott azon aggodalmainak, hogy a direktíva jelenlegi szövege nem zárja ki kellőképpen az un. „tiszta szoftverszabadalmakat. A vita során az is nyilvánvalóvá vált, hogy a direktívával kapcsolatos kormányzati álláspont kialakítása során, a szakmai-társadalmi szervezetekkel folytatott egyeztetések kapcsán történtek olyan mulasztások, ami egy általános bizalmatlanságot keltett a direktívával szemben az iparág szereplőinek széles körében.

Az IVSZ tehát egyidejűleg javasolja kormányzati ismeretterjesztő kampány indítását, más európai államokhoz hasonlóan, a komputeres szabadalmakkal összefüggő kérdések tisztázása érdekében.