CanoScan 4200F: Szkennelés 3200 x 6400 dpi-vel

forrás Prim Online, 2004. december 17. 19:23
A Canon a közelmúltban piacra dobta az olcsó, nagy teljesítményű, 3200 x 6400 dpi-s CanoScan 4200F-et. A kezdőknek szánt szkennerekéhez hasonló ár ellenére a 4200F 48 bites színmélységgel, kategóriájában elsőként 2,6 mp-es előnézeti kép megjelenítéssel, a film-adapterbe (FAU - Film Adapter Unit, azaz: Film Adapter Egység) beépített vezetősínnel, és rövid (hozzávetőleg 15 mp-es) bemelegedési idővel rendelkezik.
A szupergyors letapogató egység és az USB 2.0 interfész 2,6 mp-es előnézeti kép megjelenítést, 12 mp-es beolvasási időt (A4, teljes színmélység, 400 dpi)2 biztosít és a nagy méretű, nagy felbontású fájlok gyors PC-re mozgatását eredményezi. A 4200F emellett rendelkezik a 2 szintű QARE automatikus retusáló funkcióval, ami eredeti formájukban állítja vissza a régi, sérült képeket. A csillogó felületek, a sima vonalak és a gránit-szerű burkolat passzol a szkenner kiemelkedő teljesítményéhez és a sokkal drágább modelleknek is komoly konkurenciát állít.

Filmhez építve

A 4200F filmvezető-sínje egyszerre 4 képkocka 35 mm-es filmet vagy 2 két keretezett diát tud fogadni. A vezetősínt a FAU-ba építették, ezért képtelenség rosszul behelyezni a kockákat. A robusztus vezetősínnek köszönhetően a diák gyorsan, egyszerűen helyezhetők be és távolíthatók el.

Briliáns felbontás, pontos színek

A 3200 x 6400 dpi-s felbontás használata esetén a 4200F nagyobb részletességet produkál, mint sok, kifejezetten filmek digitalizálására szánt készülék - azok árának a töredékéért. A Canon továbbfejlesztett CCD érzékelője hihetetlen részletgazdagságot kínál, ami kiváló, éles képeket eredményez a későbbi nagyításhoz és nagy felbontású nyomtatáshoz, a 48 bites színmélység pedig kivételesen pontos színvisszaadást biztosít.

Automatikus képretusálás

A 4200F a Canon 2 szintű QARE automatikus képretusáló technológiáját alkalmazza. A képeken található szennyeződéseket és karcokat az intelligens szoftver automatikusan érzékeli és eltünteti a végleges fotóról, amivel több órányi kézi retusálástól szabadítja meg a felhasználót. A program emellett automatikus szemcsézettség korrekcióval is rendelkezik, ami csökkenti a nagy érzékenységű (magas ASA) filmek használatából adódó szemcsézettséget. Az automatikus színvisszaállítás funkció a kifakult fotók színeit állítja vissza.

Sebesség és sokoldalúság


A szupergyors mozgatórendszer úgy „szánkázatja” az optikai letapogató egységét, hogy egy előnézeti kép elkészítéséhez mindössze 2,6 mp-re, egy A4 méretű, 400 dpi-s, színes beolvasáshoz pedig mindössze 12 mp-re van szükség. Az USB 2.0 kapcsolat segítségével a nagy felbontású, nagy méretű fájlok is gyorsan továbbíthatók. A gyors Multi-fotó mód az egymenetben beolvasott fényképeket legfeljebb 10 különálló fájlba menti el - de automatikusan felismeri az egyes képeket, levágja a felesleges szegélyeket, korrigálja a ferdén behelyezett fotókat, tehát a felhasználóknak nem kell azzal törődni, hogy a képek mindig merőlegesen kerüljenek a szkenner üvegére.

Egygombos egyszerűség

A négy EZ gomb egyenként konfigurálható, ezekhez a leggyakrabban használt funkciók rendelhetők (például Másolás, Fájl, Beolvasás PDF-be és E-mail), így időt lehet megtakarítani. A „Beolvasás PDF-be” funkció lehetővé teszi kereshető PDF fájlok készítését (a beolvasott dokumentumokban található szöveget automatikusan karakteres állománnyá alakítja az OCR program).

Továbbfejlesztett Z-fedél

A továbbfejlesztett, kétpántos Z-fedél nagy ívben, a szkenner üvegével párhuzamosan nyílik és képes nyomást kifejteni, így lehetővé teszi vastag dokumentumok, könyvek, magazinok, tervrajzok és kisebb csomagok digitalizálását is. Ha fontos, hogy a szkennelés ne zavarjon másokat, akkor használható a minimális zajszinttel járó csendes üzemmód.

EXIF kompatibilitás

Amikor a 4200F JPEG fájlt készít, az állományba belekerülhetnek az EXIF adatok is. Az EXIF fejléc különböző adatokat tárolhat, például a beolvasás dátuma, a szkenner típusa, stb. Ez a JPEG fájlok kezelésénél jöhet jól, ha olyan EXIF-kompatibilis szoftvert használnak, mint például az ArcSoft PhotoStudio vagy az Adobe PhotoShop Elements.

Hatékony szoftverek

A 4200F-hez több felhasználóbarát, praktikus PC szoftvert kap a vásárló:

CanoScan Toolbox4.6 - ez az egyszerűen használható alkalmazás lehetővé teszi az EZ gombok konfigurálását - be lehet állítani a kívánt felbontást és szkennelési módot az olyan szkenner funkciókhoz, mint a „Beolvasás PDF-be” vagy az OCR. Mindegyik gomb egy speciális menüt aktivál, amely az adott funkcióhoz tartozó beállítási lehetőségeket tartalmazza.
ScanGear CS 8.6 - hatékony meghajtó program „Egyszerű” és „Fejlett” módokkal. Az „Egyszerű” mód négy lépésben kínál gyors eredményt: 1. Forrás kiválasztása (mint például „színes fotó” vagy „színes film”), 2. Előnézeti kép készítése, 3. Cél kiválasztása (nyomtatás, szerkesztés egy alkalmazásban, mentés a merevlemezre, stb.), 4. Kimenet mérete. A „Fejlett” mód lehetőséget ad olyan paraméterek finomhangolására, mint például a fényerő/kontraszt, gamma, hisztogram és tónusgörbe. Biztosít továbbá olyan időmegtakarítást eredményező funkciókat, mint például a 35 mm-es filmek szkennelése utáni vágás (100%, 105 % vagy 95%).
Omnipage SE OCR - hatékony optikai karakterfelismerő alkalmazás, ami lehetővé teszi a beolvasott dokumentumok szerkeszthető szöveggé alakítását.
ArcSoft PhotoStudioTM 5.5 - képszerkesztő program olyan funkciókkal, mint a vágás, vörös-szem effektus eltüntetése, animált 3D szövegek és gyors, egyszerű fotó böngészés.
Adobe Acrobat Reader 5.0 - lehetővé teszi a PDF fájlok elolvasását, amelyeket a szkenner „Beolvasás PDF-be” funkciója vagy olyan alkalmazás hozott létre, mint az Acrobat Professional.

Kompatibilitás

A 4200F a Windows XP Professional, XP Home Edition, XP Media Center Edition 2004, Windows 2000 Professional, Windows Me és Windows 98 rendszerekkel kompatibilis.

Canon sajtóanyag