PIXMA iP8500: Professzionális fotónyomtatás A4-es méretben

forrás Prim Online, 2004. december 17. 20:28
A Canon újabb modellel bővítette a PIXMA-családot. A 8 tintával dolgozó PIXMA iP8500 minden tekintetben a professzionális fotónyomtatók közé sorolható: felbontása 4800x2400 dpi, a ChromaPLUS technológia további vörös és zöld tintákat alkalmaz a vibráló, telt színek érdekében.
A FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) technológiát használó nyomtatófejekkel kombinálva (amelyek folyamatosan képesek 2 pikoliteres tintacseppeket előállítani) az új PIXMA nyomtató páratlan minőségű professzionális fotónyomatok előállítására képes, s mindezt rekordidő alatt - egy A4-es fotó kinyomtatása mindössze 34 mp-et vesz igénybe. Az iP8500 fejlett papírkezeléssel rendelkezik és sajátja a Canon különálló tintatartály technológiája is, emellett támogatja a közvetlen fotónyomtatást napjaink PictBridge kompatibilis digitális fényképezőgépeiből és digitális videokameráiból.

Páratlan fotóminőség…

Egy speciális eljárás - a FINE - formájában, a Canon a saját, a szilícium-chipek gyártásánál alkalmazott technológiáját adaptálta, így a nyomtatófejek olyan kis tűréshatárokkal és olyan fokú precizitással készülhetnek, ami megközelíti az integrált áramkörökét. A PIXMA nyomtatókban található FINE nyomtatófejek olyan páratlan sebességgel, megbízhatósággal, egyenletességgel és pontossággal képesek a mikroszkópikus méretű tintacseppeket a papírra juttatni, ami nem lehetséges a hagyományos, több alkatrészből összeszerelt nyomtatófejekkel. Az iP8500 FINE nyomtatófeje 6144 Micro-Nozzles fúvókával rendelkezik, amelyek elképesztő mennyiségű, 147 millió 2 pikoliteres tintacseppet képesek egy másodperc alatt a papírra juttatni. Ennek eredményeként kevesebb idő alatt több tinta kerül a papírra nagyobb pontossággal, ami páratlan tisztaságú, kontrasztú, színvisszaadású, egyenletesen árnyalt, szemcsézettségtől mentes nyomatokat eredményez.

A Canon ChromaPLUS technológiája 8 különböző színű tintát használ: cián, magenta, sárga, világos cián, világos magenta, fekete, vörös és zöld. A Canon festék alapú tintái az egyes fotónyomtatókban alkalmazott egyhangú és fénytelen pigment alapú tintákkal összehasonlítva élénkebb színű, kisebb szemcsézettségű és nagyobb kontrasztú fotónyomatokat biztosítanak. A nagy telítettségű vörös és zöld szín bevezetése kiterjeszti az ábrázolható színteret a sárga-vörös és sárga-zöld tartományban. A színtelítettség a felső vörös tartományban 60%-al javult (egy 6 tintás fotónyomtatóhoz viszonyítva), így sokkal közelebb került a diafilmek színkarakterisztikájához.

…. és páratlan sebesség

A személyi fotólaborként használható készülék elképesztő sebességgel produkál professzionális minőségű, szegély nélküli nyomatokat, kényelmes csatlakoztathatóság mellett. Egy A4-es fénykép elkészítése mindössze 34 mp-ig tart, egy 10x15 cm-es fotó kinyomtatása 21 mp-et vesz igénybe; szegély nélküli nyomatok készíthetők továbbá hitelkártya, 13x18 cm-es és A4 méretben. A hagyományos dokumentumok nyomtatása is nagy sebességgel történik: 17 lap/perc (monokróm), 15 lap/perc (színes).

A nyomtató támogatja a gyártóktól független PictBridge szabványt. Napjaink legtöbb digitális fényképezőgépe és digitális videokamerája PictBridge kompatibilis, így az ezekben tárolt képek közvetlen kábeles kapcsolaton keresztül, PC közbeiktatása nélkül nyomtathatók ki az iP8500-al. A piacon az iP8500 az egyetlen tintasugaras nyomtató, amely nagy sebességű USB 2.0 porttal rendelkezik. Erre amiatt van szükség, hogy a nagy felbontású színes képeket olyan sebességgel lehessen továbbítani, ami elegendő ahhoz, hogy a nyomtatómű folyamatosan dolgozhasson.

A nyomtató fotólabor képességeit hatékony szoftverek teszik teljessé, az EasyPhotoPrint és a PhotoRecord az iP8500 tulajdonosa számára lehetővé teszi egyedi nyomatok, albumok és egyebek egyszerű, gyors elkészítését.

Formatervezés felsőfokon

Az új PIXMA sorozat meghatározó jellemzője, a gyökeresen új, futurisztikus megjelenést kölcsönző design, ami a Canon azon felismerését jelzi, hogy a felhasználók egyre inkább olyan eszközöket részesítenek előnyben, amelyek esztétika és funkcionalitás terén egyaránt kiemelkedők. Az iP8500 letisztult vonalakkal rendelkező, csillogó burkolata egyértelmű elszakadást jelent a hagyományos „szürke doboz” designtól.

Az elhelyezés szabadsága

A PIXMA sorozat tagjainál a tervezés egyik vezérelve volt az elhelyezés szabadságának maximálisra növelése. Amellett, hogy a készülékek megjelenési stílusa illeszkedik az otthoni környezethez, a piacon egyedül a PIXMA készülékek rendelkeznek a hagyományos lapadagoló („J” alakú papírút) mellett papírkazettával is („U” alakú papírút), ami lehetővé teszi a tárolásukat illetve használatukat például polcon vagy más szűk helyen. A 2 utas papíradagolás lehetővé teszi továbbá, hogy a nyomtatóban egyszerre legyen normál és fotópapír, így mindkét fajta dokumentum leállás és papírcsere nélkül nyomtatható. Először a nyomtatók tervezésének történetében úgy került teljes integrálásra a 2 utas papíradagolás, az automatikus kétoldalas nyomtatás és a CD-R/DVD nyomtatás, hogy az nem ment a megjelenés rovására.

Különálló tintatartály technológia


Minden tinta átlátszó, külön cserélhető tartályban található. A pazarlás elkerülése érdekében csak azt a tartályt kell kicserélni, amelyikből kifogyott a tinta. Ha valamelyik tintából már kevés van, akkor a meghajtó program egy figyelmeztető ablakban értesíti a felhasználót, ha pedig már túl kevés a tinta egy oldal befejezéséhez, akkor a készülék nem fog neki a kinyomtatásának.

Minőségi szoftverek a minőségi nyomatokért


Az iP8500-hoz az alábbi programokat mellékelik:

Easy-PhotoPrint - lehetővé teszi képek kinyomtatását három egyszerű lépésben. Különböző opciókkal segít, pl. a média kiválasztása, skálázás. Olyan funkciókat tartalmaz, mint például a Face Sharpening (arckép élesítése), ami a nem fókuszban lévő arcokat teszi élesebbé a képen, a Red-Eye Correction (vörös-szem effektus korrekció) és a Digital Face Smoothing (digitális arcsimítás), ami a ráncokat teszi kevésbé láthatóvá. Továbbá gond nélkül együttműködik az EOS-1D sorozatú fényképezőgépekhez mellékelt Digital Photo Professional alkalmazással. A fényképezőgép által a legjobb, RAW minőségben elmentett, képeket az EasyPhotoPrint közvetlenül képes fogadni. Ezek a képek a fényképezőgépen beállított színtérnek megfelelő, eredeti színinformációkat tartalmazzák, ami a lehető legjobb minőségű végeredményhez vezet.
Easy-WebPrint - az Explorer eszközsorába költözik be, és megszünteti a weboldalak nyomtatásával járó vesződséget. Időt, tintát és papírt takarít meg a kimenet megfelelő skálázásával, megszüntetve azt az általános problémát, hogy nyomtatáskor gyakran lemarad a weblapok jobb oldala.
Canon PhotoRecord - végigvezeti a felhasználót egy személyes fotóalbum kinyomtatásához szükséges lépéseken, illetve segítséget nyújt a Canon új, kétoldalas médiájának használatához.
CD-LabelPrint - a nyomtatható CD és DVD lemezekre kerülő anyagok egyszerű elkészítéséhez és kinyomtatásához.

Canon sajtóanyag