XEED SX50: A Canon új kompakt, hordozható multimédia projektora

forrás Prim Online, 2004. december 18. 10:40
A Canon a hazai piacon is megjelent új, XEED SX50 típusú, SXGA+ felbontású kompakt méretű és kedvező árú kivetítőjével. Az XEED SX50 kivételes képminőségére jellemző a 2500 lumen fényerő, az 1000:1 kontraszt arány valamint a nagy teljesítményű, 1,7-szeres zoom optika. Az 1400x1050 képpontos SXGA+ felbontásával a projektor olyan részletgazdag képek megjelenítésére is alkalmas, mint a CAD tervrajzok, műszaki adatok, bonyolult konstrukciók és a nagy felbontást igénylő mozifilmek.
Kristálytiszta felbontás

Három továbbfejlesztett LCOS (Liquid Crystal on Silicon) panelnek köszönhetően az XEED SX50 tűéles SXGA+ minőségű képet produkál. A szokásos, transzmisszív LCD paneleken a képpontok közötti távolság miatt a hagyományos kivetítők képe úgy jelenik meg, mintha egy finom háló borítaná. Mivel az LCOS panelek képpontjai között gyakorlatilag nincs rés, a prezentációk ferde vonalai szembetűnően tiszták, és az apró átmenetek finom, különlegesen egyenletes szürke skálával jelennek meg.

Páratlan technológia

A hagyományos LCOS projektorok nagy súlyának és magas költségének a kiküszöbölésére a Canon az LCOS technológiához kifejlesztette az AISYS (Aspectual Illumination System) nevű egyedülálló optikai megvilágító rendszert, amellyel figyelemre méltóan csökkent a kivetítő mérete. A lámpa fényének a LCOS panelhez és a PBS-hez (Polarization Beam Splitter) való optimalizálásával az AISYS-el könnyű és kompakt méretű készülék építhető, anélkül, hogy a fényerő és a kontraszt terén kompromisszumra kényszerülnénk.

A mindössze 3,9 kilogramm tömegű XEED SX50 jellemzője a lenyűgöző, nagy képmélységet adó 1000:1-hez kontraszt arány és a 2500 lumenes fényerő, amely a világos helységekben is könnyen nézhető képet produkál. Az AISYS nemcsak az XEED SX50 tömegét, de a Canon egyedi technológiájával és az LCOS panelek egy optimalizált rendszerbe integrálásával az LCOS projektorok bonyolultságát is csökkenti. A kisebb, kevésbé bonyolult és hatékonyabb szerkezet révén a Canon jelentősen alacsonyabb áron tudja kínálni az eszközt.

Kiváló optika


A hatvan évre visszatekintő optikai fejlesztésre és kiváló minőségre támaszkodva, a Canon mérnökei a képalkotás és a lencsefejlesztés élvonalában vannak. Az XEED SX50 új AISYS optikai rendszeréhez hasonlóan ezek a fejlesztések és kutatások vezettek az új vetítőlencséhez. A projektor 1,7-szeres zoomjával erős nagyítás érhető el kis torzítás mellett a teljes zoom tartományban, a két aszférikus elem pedig kiküszöböli a torzítást, és képsaroktól képsarokig biztosítja a magas kontrasztot.

A projektor lencséinek a felületét speciális bevonattal látták el, hogy korlátozzák a káros visszaverődéseket, amelyek fakítják a képet, így gondoskodva arról, hogy a fényerőben ne kelljen kompromisszumot kötni.

Az optimális szög


A nagy teljesítményű 1,7-szeres zoom optika nemcsak megkönnyíti a projektor elhelyezését, de a nagylátószögű vetítési képességével nagyméretű vetítette képet tesz lehetővé kis helységekben is. A képsarok korrekció +/- 20 fokos vízszintes és függőleges tartományban megakadályozza kép torzulását. A rugós, dönthető talp révén az XEED SX50-t a felhasználók 10 fokkal előre és hátra dönthetik, akár egy kézzel is.

Színhűség


Az optikai rendszer elemeinek, így a PBS és a színválasztó optimalizált tervezésével a fénysugarat pontosan és hatékonyan választják szét, mielőtt áthaladna az LCOS paneleken, majd ugyanilyen pontosan egyesítik. Az eredmény tiszta, természetes színek, amelyeket magas kontraszttal és kivételes színegyensúllyal reprodukál a projektor.

Az sRGB mód biztosítja a színegyezést a többi sRGB-t használó rendszerrel. A hat tengelyes színállítás funkció lehetővé teszi az optimális színbeállítást külön-külön az RGB és a CMY színtengelyeken. Ez ideális azoknak a tervezőknek, akiknek meg kell győződniük a vetített színek hűségéről.

Módok és mozik

Könnyen kiválasztható beállítási módok biztosítják a legjobb képbeállításokat a különböző stílusú bemutatókhoz, többek között a szokásos (Standard), a dinamikus (Dynamic), sRGB és a Cinema (mozi). Az XEED SX50 ideális mozgókép vetítésére, az LCOS paneljei a képváltás sebességének a kétszeresével működnek, ezért villogásmentes, kitűnő minőségű mozgófilm és videó megjelenítő.

A sorkövető letapogatás ragyogó képet produkál az optimális megjelenítéshez. Az egyenletes mozgások, tiszta ferde vonalak és szuper éles feliratok révén tökéletes film, videó sőt nagyfelbontású képekhez. Az SXGA+ felbontás támogatja a nagyfelbontású mozifilmet, így az XEED SX50 képes a teljes 720p vagy kismértékben tömörített 1080p videó megjelenítésére.

Csatlakozók és tartozékok


Az XEED SX50 fejlett csatlakozási lehetőségeivel lehetővé teszik a vetítést hordozható számítógépekről, videomagnókról, DVD lejátszókról és egyéb multimédia eszközökről. A nagyfelbontású (HD) megjelenítést támogatja a DVI és a komponens videó csatlakozó. Az analóg RGB kimenet ideális külső monitor csatlakoztatására.

A készülék tartozéka a távvezérlő, a számítógép csatlakozó (DVI, D-sub15), a komponens videó (D-sub 15 RCA) és az USB kábel. Opcióként kapható a projektort a mennyezetre felerősítő készlet.

Canon sajtóközlemény