Az iPod szoftverfrissítés blokkolja a RealNetworks zenei fájlokat

Milkovits Gábor, 2004. december 16. 19:01
Az Apple frissítést eszközölt bizonyos típusú iPod zenelejátszóinak szoftverén, amelynek következtében azok nem tudják többé lejátszani a RealNetworks weboldaláról letöltött zenei fájlokat.
A változtatás elsősorban az új, digitális fényképek megjelenítésére is alkalmas iPod Photo készülékeket érinti. A RealNetworks még júliusban egy olyan, Harmony elnevezésű megoldással állt elő, amelynek segítségével több olyan hordozható eszközön, például az Apple iPodon is, lejátszhatók a társaság oldaláról letöltött zeneszámok, amelyek egyébként csak bizonyos cégekhez tartozó audio fájlformátumokat támogatnak. Az iPodon például eredetileg, az Apple szándéka szerint, csak a cég iTunes elnevezésű oldaláról, pénzért letöltött dalok játszhatók le. Mivel a Harmony szoftver megkerüli a készülékekre telepített elektronikus védelmet, ezért az Apple digitális betöréssel, illetve a hackerek módszereinek és erkölcseinek alkalmazásával vádolta meg a Real Networks-t. Ugyanakkor már júliusban jelezték, hogy az esedékes következő szoftverfrissítés után nem valószínű, hogy hordozható lejátszóik továbbra is támogatják majd a Real zenei fájlok lejátszását.

A RealNetworks szóvivője sajnálkozását fejezte ki a lépés miatt. A harcnak ugyanakkor ezzel aligha van vége, mivel azt is hozzátette még, hogy cégük ezentúl is mindent megtesz azért, hogy felhasználóik minél több készüléken, köztük az iPod Photo-n is lejátszhassák a tőlük vásárolt és letöltött zeneszámokat.