Év végi nemzetközi Siemens-aktivitás

Kovács Attila, 2004. december 18. 13:54
A Siemens Communications ágazata bejelentette: a tengerentúli Chantry Networks cég átvételével kibővíti a vállalati ügyfeleknek szóló HiPath termékportfolióját és kompetenciáját a WLAN-ok gyorsan növekvő területén.
A székhelyét az Egyesült Államokban, fejlesztő központját Kanadában működtető Chantry Networks élvonalbeli technológiákat kínál a biztonságos és mobil vezeték nélküli hálózatok (WLAN-ok) létesítéséhez, illetve a vezeték nélküli hang- és adatávtitel konvergenciájához. Ezekbe a WLAN-megoldásokba zökkenőmentesen integrálhatók innovatív kommunikációs alkalmazások, főleg a mobil irodai alkalmazások. A Siemens által ismert előrejelzések szerint a WLAN-termékek és szolgáltatások piaca 2009-ig várhatóan évi 70%-kal növekszik.

A hollandiai KPN hálózati operátor a Siemens Communications ágazatát választotta stratégiai IP-partneréül hollandiai, belgiumi és németországi fix- és mobilhálózati tevékenységéhez. Az öt évre szóló megállapodás alapján a Siemens teljesen új IP-környezetet teremt a KPN teljes egészére kiterjedően. Az új szolgáltatásoknak, amelyek közé tartozik a VoIP, a videokonferencia és az Instant Messaging, idővel mind a fix-, mind a mobilhálózatban működniük kell. A Siemens hálózati komponenseket és alkalmazási platformokat (IMS, IP Multimedia Subsystem) fog szállítani, főleg Surpass nevű IP-konvergencia architektúrájának alapján.

Csehország immár 100%-os telítettséggel büszkélkedő mobilpiacának leggyorsabban növekvő szolgáltatója, az Oskar Mobil (korábban: Cesky Mobil) a Siemens Communications ágazatát bízta meg, hogy EDGE technológiát szállítson hálózatához. Az Oskar Mobil 2005-ben kívánja beindítani nagy sebességű szolgáltatásait ügyfelei számára. A cég bjelenleg a Siemens közreműködésével több EDGE-szolgáltatást tesztel, hogy megismerje a felhasználói tapasztalatokat a teljesítmény és a felhasználó-barátságosság szemszögéből. Ez a Siemens ötödik EDGE-megrendelése Közép-Euróbában és a tizenötödik világszerte.

Az integrált hang- és adatkommunikációt egyetlen vasúti hálózatban megvalósító GSM-R platform áttörését jelzik Ázsiában azok a megrendelések, melyeket a Siemens legutóbb kínai és indiai állami vasúttársaságoktól kapott. A kínai vasúti minisztériummal megkötött keretszerződés első projektje: mobilhálózat kiépítése a Pekingtől délre húzódó, a Qingdao és Jinan városokat összekötő 470 km-es gyorsforgalmi vasútvonal mentén. Indiában elsőként a Nyugat-Bengália, Bihar és Assam államokat érintő 700 km-es vasútvonal hálózata épül ki. A két megrendelés révén a Siemens megerősíti világpiaci vezető pozícióját a GSM-R hálózatokban.