VA Tech - a Siemens vételi ajánlata semleges, alacsony a felajánlott ár

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 20. 09:30
A Siemens nem tervezi emelni 55,00 eurós részvényárfolyamon hivatalosan is benyújtott vételi ajánlatát a linzi VA Tech technológiai konszernre.
Az ajánlat elmarad a részvény csütörtöki 58,24 eurós záró árfolyamától. A részvényeseknek 2004 december 10 és 2005 február 9 között nyílik lehetősége az ajánlat elfogadására. A VA Tech pénteki közleménye szerint semleges álláspontot képvisel a felvásárlási szándék kapcsán, de a felajánlott részvényenkénti árat túl alacsonynak tartja. Az részvényenkénti 55 eurós ár alapján a VA Tech piaci értéke 843 millió euró körüli.

A nyilvános átvételi ajánlat az alaptőke 83,55 százalékát képviselő 12,8 millió forgalomban lévő törzsrészvényre vonatkozik. A Siemens már rendelkezik egy 16,45 százalékos pakettel, amit novemberben vásárolt a VA Tech akkori legnagyobb részvényesétől Mirko Kovatstól és partnereitől. Az osztrák állami vagyonkezelő, az ÖIAG még 14,7 százalékos pakettel rendelkezik a VA Tech-ben. A cég éves 3,9 milliárd eurós forgalmával és 17 ezer alkalmazottjával a legnagyobb osztrák technológiai konszern.

A Siemens már korábban bejelentette szándékát a VA Tech teljes átvételére. Amennyiben megszerzi a részvények több mint 90 százalékát a kisrészvényesek fennmaradó hányadát kötelező kivásárlással szoríthatja ki tulajdonukból. A tőzsdei kivezetésre csak ezt követően kerülhet sor.

A VA Tech arra számít, hogy jövő évi adózott eredménye mintegy 22 százalékkal 66 millió euróra nő, ami meghaladja a szakértők által várt 54 millió eurót.