Nincs Karácsony tévé nélkül Kelet-Európában

forrás Prim Online, 2004. december 20. 14:30
A kelet-európaiak nagy többsége elképzelhetetlennek tartja a Karácsonyt tévézés nélkül, ám száműzné ilyenkor az erőszakos jeleneteket. Európa nyugati felén viszont engedékenyebbek, mégis inkább tévéadások nélkül töltenék az ünnepeket az emberek. Többek között ezt állapította meg a kontinens legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatójának, a UPC-nek a megrendelésére 11 országban készült átfogó felmérés.
A kutatás szerint a magyarok élen járnak az ünnepi tévénézésben: a hazaiak háromnegyede nem tudna meglenni ilyenkor tévé nélkül, ráadásul egyharmaduk még többet ül a képernyő előtt, mint máskor. Ugyanakkor karácsonyfát is nagyobb arányban állítanak fel otthonukban a kelet-európaiak, nyugaton ezt már egyre kevésbé teszik meg. Az ünnep azonban szerte a kontinensen egyre inkább elveszti vallásos jellegét.

A legnagyobb pán-európai kábeltelevíziós szolgáltató, a UPC megbízásából a Research International közvélemény-kutató cég 11 országra kiterjedő, átfogó nemzetközi felmérést végzett az európaiak karácsonyi szokásairól. Az ötezer európai megkérdezésével készült első ilyen jellegű kutatás jelentős kulturális különbségekre derített fényt a kontinens nyugati és keleti felén élők tervezett ünnepi időtöltését vizsgálva. A felmérés eredményeit a UPC ezeket az eltéréseket i s figyelembe véve kívánja felhasználni termékei és szolgáltatásai jövőbeni kialakítása során.

Keleten a tévé nélkülözhetetlen

A kutatás megállapítása szerint az európaiak összességében, átlagosan ugyanannyit ülnek a tévé előtt Karácsony táján is, mint az év bármely más időszakában. Ez az átlag azonban abból származik, hogy a nyugatiak viszonylagos érdektelenségét a keletiek felfokozott ünnepi televíziós étvágya egyenlíti ki. Valamennyi kelet-európai országban többet televízióznak Karácsonykor, mint a nyugatiakban, és egyben sokkal jobbnak is találják az ünnepi műsorokat más időszak programjánál. A tévénézésben átlag napi négy és fél órával amúgy is első helyen álló magyarok csaknem egyharmada Karácsonykor még többet ül a képernyő előtt. A franciáknál például ugyanez az arány csupán alig 9 százalék. Honfitársaink háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy nem tudja elképzelni a Karácsonyt tévénézés nélkül, miközben európai átlagban csak az emberek fele érez így, a franciáknak pedig már csak egyharmada tartja ezt kikerülhetetlen szükségletnek. A felmérésben résztvevő 11-ből 4 nyugati országban a többség inkább tévé nélkül töltené ezeket a meghitt órákat, napokat.

Itthon a kereskedelmi tévé és a kvíz a nyerő

A UPC által megrendelt felmérés szerint az összes ország közül hazánkban a legnagyobb azoknak az aránya, akik a kereskedelmi tévéket részesítik előnyben, bár a többség azt vallja, egyaránt szívesen nézi az ünnepek alatt a közszolgálati csatornákat is. Ugyancsak a magyarok között vannak a legtöbben (mintegy egynegyedünk), akik Karácsonykor szívesen néznének vetélkedőket, kvízműsorokat is, viszont semmiképpen nem kérnének a sportközvetítésekből. A többség azonban mindenütt egybehangzóan a családi filmeket kedveli a legjobban, ezen belül is (főleg keleten)a nagy karácsonyi klasszikusok a legnépszerűbbek, noha nyugaton az újabb sikerfilmek iránt is erős az érdeklődés.