Lengyel nyomásra az EU levette a napirendről a szoftverszabadalmi tervezet elfogadását

Milkovits Gábor, 2004. december 21. 21:26
Az Európai Unió Tanácsa a lengyel küldött indítványára bizonytalan időre levette a napirendről szoftverszabadalmi direktívatervezetének újbóli elfogadását.
Az Európai Tanács eredetileg december 21-én fogadta volna el ismételten a direktívatervezetet, azonban Wlodzimierz Marcinski, lengyel tudományos és informatikai miniszterhelyettes a tagországok szakminisztereit tömörítő testület ülésén a döntés elhalasztását indítványozta, amit ellenvetés nélkül annak minden tagja elfogadott. A tanács elnöke emiatt meghatározatlan időre levette a napirendről a direktívatervezetet.

Az utolsó pillanatban született döntés kellemes meglepetés lehet a szoftverkomponensek szabadalmaztathatóságát ellenzők számára. A lengyelek egy hónappal ezelőtt hivatalosan megvonták támogatásukat a 2004. május 18-án az Európai Tanács által már elfogadott tervezettől, azzal az indoklással, hogy annak "jelenlegi állapotában számos tekintetben kétértelmű vagy nem világos a megfogalmazása". Ez azért jelentett akkor fordulatot, mert a lengyelekkel együtt többségbe kerülhettek a direktívát ellenző országok. Az Európai Tanács ennek ellenére ismételten, külön vita és szavazás nélkül el szerette volna fogadtatni a tervezetet, ez azonban most meghiúsult. Ezzel még bizonytalanabbá vált a direktíva sorsa, amely egyre kevésbé valószínű, hogy jelenlegi formájában törvényerőre emelkedhet majd.