Lengyel Linux-fürtöt mutattak be

forrás Prim Online, 2004. december 26. 18:10
Az Intel, 12 lengyel akadémiai központ és a Czestochowa Műszaki Egyetem - mint a projekt koordinátora - bemutatták a nemzeti Linuxfürtöt - a CLUSTERIX-et. A földrajzilag szétszórt hálózat 802 Intel Itanium 2 processzort tartalmaz, így ez Európa egyik legnagyobb teljesítményű szuperkomputere.
"A CLUSTERIX használatával a tudósok, tanulók és vállalkozások képesek lesznek többféle módon kihasználni a tartalékokat, hiszen nekik általában nagy számítástechnikai igényeik vannak. A földrajzi elhelyezkedés sem fontos kritérium többé - a fürt által lehetséges a tartalékok, szolgáltatások és alkalmazások hozzáférése, minden hálózati felhasználó számára - az országban bárhol " - mondta a projekt vezető professzora, Roman Wyrzykowsky, a Czestochowa Műszaki Egyetemről. "A legfontosabb dolog azonban az, hogy a projekt megvalósítása újabb bizonyíték a lengyel akadémiai közösség szakértelmére."

"A Clusterix projekt több mint a lengyel akadémiai közösség egyedi kezdeményezése, hiszen nemzetközi szinten is innovatív megoldást jelent. Ezért az Intel Corporation a projekt támogatása mellett döntött" - mondta Pawel Gepner, az Intel EMEA régiós architektúrákért felelős specialistája.

A fürt teraflopban mért teljesítménye (egy teraflop megegyezik egy másodperc alatt történő 1012 lebegő pontos művelettel) 4,4 teraflop. A CLUSTERIX-et tudományos célokra használják majd, többek között jelenségek modellezésére (például a termomechanika terén), összetett szimulációkra (például a véráram), vizualizációra, a proteinstruktúrák előrejelzésére, molekuláris chipek tervezésére.

Az országos Linux fürt kifejlesztői hangsúlyozzák, hogy az innovatív rendszer sikeres megépítése annak volt köszönhető, hogy tökéletes szinergiát tudtak kialakítani a hardverek és fejlesztői eszközök között. A megvalósítás során az Intel fordító programjait, teljesítmény eszközeit, illetve fürteszközeit használták. A cluster a következő helyeken található: Białystok Műszaki Egyetem, Częstochowa Műszaki Egyetem, TASK Computer Center (Gdansk), Łódź Műszaki Egyetem, Maria Curie-Skłodowska Egyetem (Lublin LubMAN), Academic Computer Center CYFRONET AGH (Krakkó), Opole Egyetem, Poznań Supercomputing and Networking Center, Szczecin Műszaki Egyetem, Warsaw Műszaki Egyetem, Wrocław Műszaki Egyetem, Zielona Góra Egyetem.