Konzorciumot hozott létre a Toshiba a HD DVD formátum támogatására

Milkovits Gábor, 2004. december 25. 20:30
A Toshiba, a Sanyo, az NEC és a Memory Tech hivatalosan megalapították a HD DVD Promotion Group elnevezésű konzorciumot, a formátumot használó termékek elterjesztésének elősegítésére.
A kéklézeres HD DVD formátumot egyébként már hivatalosan elfogadta a 230 tagot számláló DVD Forum, ám úgy tűnik, hogy a konkurens Bluray elleni harcukban a cégeknek még egy másik, kimondottan lobbi-jellegű szervezetre is szükségük van. Az ezzel kapcsolatban kiadott közleményben a szervezet úgy nyilatkozik, hogy szerepe elsősorban a HD DVD formátumhoz kapcsolódó tartalmak, illetve hardvereszközök fejlesztésének elősegítése, valamint az ilyen termékek piacának kiterjesztése. A következő generációs DVD technológia címéért szintén versenyben lévő kéklézeres Bluray formátumot támogató Sony és társai korábban már szintén alapítottak egy hasonló, azonos célokat szolgáló szervezetet, Bluray Disc Association néven.

A japán sajtó beszámolói szerint több mint száz cég képviselői voltak jelen a szervezet hivatalos alapítását bejelentő rendezvényen. A konzorcium hivatalos tagjai között ugyanakkor, weboldaluk tanúsága szerint, egyelőre csak a négy alapító vállalat szerepel.