Az ITU első embere új technológiáról, új szolgáltatásokról

Kovács Attila, 2004. december 26. 14:00
"Ma már a távközlési piac nemcsak az emberi hang továbbításáról szól, hanem éppúgy videeók, adatok átviteléről és multimédia interakcióról, akár emberek között, akár gépek és elektronikus lapkák között" - jelentette ki Yoshio Utsumi, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) főtitkára, a szervezet lapja, az ITU News legutóbbi, 2004. decemberi számában.
Utsumi az ITU szempontjából értékelte az évet, mutatott rá néhány fontos számadatra, illetve hívta fel a figyelmet 2005. néhány fontos eseményére.

2004. év közepére az internet használóinak száma már 699 millió volt a világon, ugyanakkor Afrikában ebből csupán 12 millióan használták a világhálót. A jelenlegi mobil és vezeték nélküli technológiák olyan alternatív hálózati infrastruktúra megteremtését ígérik, amely a hangszolgáltatásokat és a nagy sebességű internet elérést városi és vidéki területekre egyaránt elviszi, megfelelő állami távközléspolitika és szabályozási keretek között.

2004-ben Európában a fókuszban az analógról a digitális földi műsorszórásra való átállás előkészületei álltak. A digitális televízió-technológián alapuló új innovatív szolgáltatások iránti igények az egész világon megmutatkoznak és erősödnek. Utsumi szerint: a digitális műsorszórás a film- és zeneipar, valamint a kiadóvállalatok üzletmenetére egyaránt hatással lesz, miközben mindannyiunk életét és kultúráját fogja gazdagítani.

Az ITU főtitkára szerint 2005-ben az ITU két legjelentősebb rendezvényének az október 3-6. között a brazíliai Salvador da Bahaia városban tartandó ITU Telecom America kongresszus és kiállítás, illetve a november 16. és 18. között Tuniszban sorra kerülő Információs Társadalom Csúcstalálkozó (World Summit on the Information Society) ígérkezik.