A Matáv rálicitált a versenytársakra a montenegrói Telekomért folyó versenyben

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 27. 10:09
A montenegrói média szerint a Matáv rálicitált a versenytársakra a montenegrói távközlési vállalat, a Telekom Montenegro (Telekom Crna Gora) megvételéért folyó versenyben.
A podgoricai Vijesti című napilap szerint a magyar vállalat nemcsak az állami részvényekre, hanem a kisrészvényesek kezében lévő papírokra is ajánlatot tett. Az 51 százalékos állami részvénypakettért 114 millió eurót ajánlott, és további 51 milliót a kisrészvényesek kezében lévő, 49 százaléknyi részvényért.

A Matav továbbá kötelezettséget vállalt arra, hogy öt éven belül 67 millió eurót fektet be a montenegrói távközlési cégbe. Más hírek szerint a Matáv 146 milliót ajánlott összesen az állami tulajdonrészért és befektetések gyanánt, illetve további 3,5 eurót kínált részvényenként a kisbefektetőknek.

A podgoricai média szerint a magyar cég ajánlatával rálicitált a többi ajánlattevőre, a szerbiai Telekom Srbijára, a szlovéniai Telekom Sloveniára, illetve az osztrák Mobilkomra.

Az ellenzéki Dan című napilap is úgy tudja, hogy valószínűleg a Matávot hozzák ki győztesnek, mert a legjobb ajánlatot tette. A lap szerint Podgoricában máris olyan hírek kaptak lábra, hogy a Matávnak volt "belső embere", s még mielőtt lejárt volna az ajánlattevési határidő, tudomást szerzett a többi ajánlatról.

A Dan úgy tudja, hogy a szerb vállalat 98 millió eurót ajánlott az állami tulajdoncsomagért. A lappal közölték a szerb cégnél, hogy a befektetések és a szociális program tekintetében a Telekom Srbija tette a legjobb ajánlatot, de a készpénzes ajánlat tekintetében lekörözték. A Dan úgy tudja, hogy a szerb vállalat ugyancsak 3,5 eurót ajánlott a dolgozók kezében lévő részvénycsomagra - ugyanannyit, mint a Matáv -, de ezzel együtt is csak a második legjobb ajánlatot tette.

A Belgrád-párti ellenzékhez húzó Dan szerint a szakadár montenegrói kormánynak sehogyan sem felelne meg, ha a jelenlegi politikai és gazdasági körülmények közepette - amikor a podgoricai hatalom egyre erőteljesebben követeli ismét a különválást Szerbiától (a tud. megj.) - szerb vállalat venné meg a legjobb montenegrói céget.

A Telekom Crna Gora vásárlóját két kritérium alapján választják ki: a pénzajánlat 75 pontot ér, illetve legfeljebb 25 pontot adnak az üzleti tervért és a szociális programért. A tenderbizottság várhatóan január közepén fogja rangsorolni az ajánlattevőket, a győztest az állami privatizációs tanács hirdeti ki.