20 millió ügyfélre számít a Deutsche Telekom Amerikában

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 29. 09:31
A legnagyobb európai távközlési vállalat, a Deutsche Telekom (DT) a jövő évben 20 millióra kívánja növelni mobilszolgáltatása ügyfeleinek számát az Egyesült Államokban, és új márka bevezetését is tervezi, üzleti felhasználók számára. A T-Mobile USA partnerség kialakítására törekszik amerikai kábeltévé társaságokkal is.
- Az idén 17 millióra nőtt az ügyfeleink száma az Egyesült Államokban - idézte a Financial Times Deutschland Kai-Uwe Rickét, a Feutsche Telekom vezérigazgatóját kedden. - Jövőre elérjük a 20 milliót, 2010-re pedig 30-35 milliót - mondta. A T-Mobile USA a Deutsche Telekom leggyorsabban fejlődő egysége, az újság szerint.

A Deutsche Telekom 2001-ben vásárolta meg a VoiceStreamWireless mobilszolgáltatót, 40 milliárd dollárért. Jó darabig nem tűnt különösen sikerültnek ez a terjeszkedés, de a német vállalat még a sürgős adósságcsökkentés közepette is megtartotta amerikai szerzeményét, amelyet át is keresztelt T-Mobile USÁ-ra. A T-Mobile USA még mindig a legkisebb a négy szövetségi mobilszolgáltató közül, de méretben már maga mögé utasította a németországi T-Mobile érdekeltséget.

- Tárgyalunk kábelüzemeltető vállalatokkal, hogy a T-Mobile USA vezetékes szolgáltatással bővíthesse kínálatát, de kizárólag együttműködés kialakításában vagyunk érdekeltek, és nem felvásárlásokban vagy közös vállalatok alapításában - jelentette ki Ricke. - Nem kizárt új mobilszolgáltatási márka létesítése sem az üzleti előfizetők számára, amerikai partner bevonásával - tette hozzá.

Ricke a németországi vezetékes üzletág forgalmának csökkenését az internetes üzletág, a T-Mobile International leányvállalat beolvasztásával kívánja megállítani. A Deutsche Telekom 3 milliárd euró értékben ajánl készpénzt vagy Deutsche Telekom-részvényeket a még tulajdonában nem lévő T-Online részvényekért. Az egység integrálásától egymilliárd eurós megtakarítást vár jövőre.

Az idei első kilenc hónapban a T-Com, a Deutsche Telekom vezetékes üzletágának forgalma 5 százalékkal 20,7 milliárd euróra csökkent, miközben a T-Online forgalma 10,3 százalékkal 1,47 milliárd euróra emelkedett. Az összevont T-Com forgalma legalábbis stabil lesz az elkövetkező években - mondta Ricke.

A Deutsche Telekomnak a száz százalékban birtokolt MagyarCom Holding GmbH révén 59,21 százaléka van a Matáv Rt.-ben.