ITU: Tavaly a nemzetközi hangforgalom 170 milliárd percet tett ki

Kovács Attila, 2004. december 30. 14:54
A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) legújabb jelentése (Trends in Telecommunication Reform 2004/2005) a jövő kommunikációját körvonalazó konvergenciáról szól, ezen belül többek között a VoIP alapú forgalom világméretű növekedéséről közöl adatokat.
Az írásos beszámolót a 2004. december 8. és 10. között Genfben rendezett nemzetközi hírközlés-szabályozói konferencián (Global Symposium for Regulators) hoztak nyilvánosságra. Ez egyebek között a következőket állapítja meg.

Korábban a távközlési szolgáltató vállalatok különböző hálózatokat használtak arra, hogy hangot, videót és adatot vigyenek át. Ugyanakkor a végfelhasználók pedig tipikusan különböző berendezéseket használtak ezeknek a szolgáltatásoknak a fogadására. Mindez teljesen megváltozott azon technológiai fejlesztések nyomán, amelyek elmosták a vezetékes és vezeték nélküli átviteli technológiák közötti határokat, azokat is beleértve, amelyek az Internet Protocolt (IP) használják. Régebbi kialakítású réz alapú hálózatokat olyan digitális előfizetői vonalas (DSL) széles sávúakká frissítették, újjáformálták, amelyek multimédia-alkalmazások (videoklipek, zeneletöltés stb.) nagy sebességű internetes elérését teszik lehetővé. Ezeken az átállított hálózatokon a hangforgalom egyre inkább a Voice over IP (VoIP) és a szélessávú forgalom (VoB). Amint az látható is az ITU- jelentésben megjelent, az 1997-2003 közötti nemzetközi hangforgalom alakulását mutató ábrán, a múlt évben a nemzetközi hangforgalom összességében majdnem 170 milliárd percet tett ki, ennek 86,9%-a hagyományos kapcsolt telefonvonalakon (PSTN), 13,1%-a (azaz 22 milliárd perc) pedig VoIP-forgalom volt. Az ITU/TeleGeography és az ITU World Telecommunication Indicators Database forrásból származó ábrából az is kiderül, hogy 2000. óta a VoIP alapú hangforgalom közel megháromszorozódott és folyamatosan növekszik.