A Hitachi bepereli a konkurens kínai mini HDD gyártót

Milkovits Gábor, 2004. december 31. 18:30
A Hitachi bírósági eljárást kezdeményezett a kínai GS Magic ellen, mivel annak 1”-es merevlemezes meghajtói a japán gyártó szerint számos általuk levédetett szabványt sértenek.
A Hitachi beadványában azt kéri az illetékes amerikai bíróságtól, hogy azonnali hatállyal tiltsa meg a GS Magic szóban forgó, kisméretű merevlemezes meghajtóinak az Egyesült Államokba történő behozatalát, ottani forgalmazását, illetve felhasználását. Ezen kívül a japán cég, egyelőre meg nem nevezett összegű, anyagi kártérítést is követel. Idén már két hasonló eset is előfordult az ágazatban. Először a Seagate és a Western Digital perelte be a Hitachi-éhoz hasonló indokokkal a piacon akkor újonnan megjelenő Cornice-t, akik erre válaszul viszontperelték a Seagate-et. A bírósági eljárások azt jelzik, hogy a kisméretű merevlemezes meghajtók elszigetelt, hivatásos fotósok digitális készülékeibe való speciális eszközökből az utóbbi időben, a hordozható zenelejátszók révén, igen jól eladható termékekké váltak. Ez pedig a verseny kiéleződését hozta magával, amelyben a konkurens vállalatok nem szívesen látják az új versenytársakat, és minden eszközt megragadnak kiszorításukra.

Az IDC felmérése szerint tavaly háromszor annyi kisméretű merevlemezes meghajtót adtak el világszerte, mint 2002-ben, és a növekedés valószínűleg egy jó darabig kitart majd. Erre mutat az, hogy egyre többfajta készülékben jelennek meg ezek az eszközök - a Samsung például nemrég bemutatta az első merevlemezes mobiltelefont, az SPH-V5400-ast, amelyben egy 1,5 GB-os Cornice HDD található.