Hollandiában kiszabták az első büntetéseket a spamküldőkre

Milkovits Gábor, 2005. január 2. 09:48
A májusban életbe lépett törvény alapján most először három elektronikus levélszemetet terjesztő személyt bírságoltak meg a holland hatóságok.
A holland távközlést felügyelő szerv, az OPTA szóvivője elmondta, hogy a törvény hatályba lépése óta tanulmányozzák az eseteket, és most kezdenek megmutatkozni az első eredmények. A legnagyobb összegű, 58 ezer dollárra rúgó bírságot egy egyszerre négy spam-ügyletért is felelős személyre szabták ki. A második legmagasabb büntetést olyan valaki kapta, aki Hitler Hollandiában betiltott Mein Kampf-ját terjesztette a neten, a harmadikat pedig egy sms-spamküldő, akinek mobiltelefonos szöveges üzeneteit megnyitva az előfizetőknek automatikusan fizetniük kellett.

A spam elleni küzdelem nem lehet hatékony abban az esetben, ha csupán egy-egy országra korlátozódik, hiszen a helyi hatóságok csak a saját állampolgáraik tevékenységét tudják szankcionálni, miközben a levélszemét döntő része külföldről érkezik. Éppen ezért az OPTA egy olyan állandó információcserére szolgáló programot indított be, amelyben jelenleg nyolc EU tagország illetékes hatóságai vesznek részt. Az OPTA célja az, hogy a programba mind a 25 tagország bekapcsolódjon. Ami a dolog helyi részét illeti, a holland gazdasági minisztérium azt tervezi, hogy egy olyan új törvénytervezetet nyújt be a parlament elé, amely kiterjesztené a büntethetőséget a magánszemélyekről az üzleti vállalkozásokra is.