ITU: a kihívásokkal együtt nő a szabályozók száma

Kovács Attila, 2005. január 5. 09:36
A hírközlési szabályozó hatóságok száma a világon 2004 közepére elérte a 132-t, tükrözve az ICT szektor több mint egy évtizedes folyamatos növekedésének általános mintáját.
A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) adatbázisa szerint 15 éve mindössze 14, 1995-ben 43, 2000-ben már 106, 2001-ben 117, míg a múlt év második felében összesen már 132 hírközlési hatósági szervezetet tartottak számon a Föld országaiban Az ITU egy szintén most megjelent másik kimutatása szerint az amerikai kontinensen az országok 88 százalékában van hírközlési hatóság. Ez az érték 2004-ben Európában 81 százalék, Afrikában 73 százalék, míg az arab államokban és az ázsiai térségben 48, illetve 50 százalék.

Ugyanakkor 2004-ben, különösen a fejlett, vezető országokban, folytatódott az a szervezeti konvergencia, amely során működő hírközlési/infokommunikációs hatóságok egyesültek és ennek nyomán kiterjedt új feladatokkal bíró újak keletkeztek. Erre szolgálhat például az Egyesült Királyság, ahol nem kevesebb mint öt különálló ügynökség, hivatal, iroda egyesült a 2003 végétől működőképes Ofcomban (Office of Communications). Az Ofcom létrehozói a következők voltak: Oftel (Office of Telecommunications), Broadcasting Standards Comission, ITC (Independent Television Comission), Radio Agency és a Radiocommunications Agency. A szervezeti konvergencia trendje összefügg azzal, hogy a nemzeti ICT-piacokon a szabályozó hatóságok szerepe várhatóan kibővül. Számos országban a hírközlési hatóságok az infokommunikációs technológiák elterjesztésének támogatóivá váltak, elősegítve új technológiák, új szolgáltatások és új üzleti modellek fejlesztését, illetve az illető országban történő bevezetését.