Internetes csalók csapolják a szökőár-segélyeket

Geza Papp, 2005. január 8. 12:49
2005. január 05-én az FBI egy közleményt adott ki a cunamival kapcsolatos internetes csalásokról. A közleményben hírül adták, hogy az önkéntes segélyek, adakozás több esetben nem éri el a célját, mert az adománykérők egy része semmi egyebet nem akar, csak az emberek segítőkészségét kihasználva kicsalni pénzüket a legkülönbözőbb formában.
Az FBI a napokban közleményben figyelmeztet a cunami okozta katasztrófához társuló online csalásokra, többek között arra, hogy pl. egy 'relief' (jótékonysági, adományozási) weboldal a látogatók számítógépét egy Trójai vírussal fertőzi meg. Az FBI figyelmeztette a nyilvánosságot az olyan online csalásokra, melyek kihasználva az emberek segítőkészségét, pénzt kérnek a cunami katasztrófa áldozatainak megsegítésére. A múlt héten sok bejelentés érkezett az ilyen jellegű internetes csalásokról részben az Internet Crime Complaint Center (IC3) -hez, részben az FBI - al közösen dolgozó National White Collar Crime Center-hez. Az FBI közlemény szerint az IC3 - tól megkapták azon lapok listáját, melyek állítólag hozzájárulnak a december 26-i cunami katasztrófa áldozatainak történő gyűjtéshez, adományozáshoz. Ezeknek a weblapoknak természetesen a haszonszerzésen túl a "segélyezésekhez" semmi közük nincs.

Az FBI nyilatkozata szerint több olyan csalást fedtek fel, mely nem más, mint egy kéretlen levél, egy spam, melyben létező jótékonysági szervezetekre, ill. azok weboldalára hivatkozással kéri az áldozatok pénzbeli támogatását. Természetesen ezek a pénzek sem az áldozatok szenvedésének enyhítését szolgálják.

Ismernek olyan "fiktív" adományozási weblapot is, melyet, ha a felhasználó "meglátogat" a lapról a rendszere egy Trójai exploittal fertőződik meg. Később a trójai a felhasználó gépéről juttat különféle "kihasználható" információkat a távoli vírusírónak.

Előfordult olyan eset is, hogy azoktól csaltak ki pénzt, akik hozzátartozójukat weboldalakra írt hirdetésekkel keresték. Nekik olyan tartalmú levelet írtak, hogy bizonyos összegért kapcsolatba lépnek olyan hatóságokkal, amelyek megkeresik szeretteiket.

Az FBI kijelentette, hogy "kíméletlenül üldözni fogja azokat, akik egy tragédiát, és a segíteni akaró emberek jó szándékát használják fel csalásukhoz". A Nyomozó Iroda szóvivője felderítési érdekből konkrét példákat nem mondott a Computerworld tudósítójának, azonban a következő tanácsokkal látta el azokat, akik segíteni akarnak a cunami áldozatain:

Ne reagáljanak semmilyen katasztrófáról szóló, arra hivatkozó kéretlen levélre, ezek csaknem mindegyike spam.

Ne bízzanak
azoknak, akik szervezetekre hivatkozva, esetleg magukat kormány tisztviselőnek kiadva külföldi számlákra segély gyanánt pénzt kérnek.

Az adománygyűjtést, az adományok kezelését az USA-ban (Európa jelentős részén is) nonprofit szervezetek végzik. Ellenőrizzék azok weboldalát, és, ha meggyőződtek a segélyszervezetek valódiságáról, inkább ezt az utat válasszák adakozásukhoz.

Mindezek előtt azonban próbáljanak meggyőződni az adott nonprofit szervezet valódiságáról, törvényes működéséről - ezt az internet segítségével hamar és könnyen megtehetik.

Legyenek óvatosak olyan e-mailekkel is, melyekhez a katasztrófa képeit, eltűntek képeit csatolják, mert e levelek is az esetek jelentős részében spamek, és a csatolt kép vírusokat tartalmazhat.

Az FBI külön kér mindenkit, aki ilyen jelenséggel találkozik, hogy az USA-ban az FBI-nek, az IC3-nak, - más országban az illetékes hatóságnak azonnal jelezze.