Két nagy videojáték-gyártó a Bluray DVD formátumot támogatja

Milkovits Gábor, 2005. január 8. 14:09
Újabb fejezetéhez érkezett a kéklézeres Bluray és HD DVD formátumok között a gyártók kegyeiért vívott küzdelem, miután az Electronic Arts és a Vivendi is a Bluray mellett tette le a voksát.
A hír azért fontos, mert a DVD technológia másik fő felhasználási területe a filmek mellett az igen népszerű videojátékok területe – a Sony például éppen PlayStation játékkonzoljaival segítette elő a legnagyobb mértékben a jelenleg használatos DVD formátum elterjedését. A videojáték iparág évente mintegy 20 milliárd dollár értékben forgalmaz termékeket világszerte. A számítógépes, illetve konzolos játékipar szereplői ugyanakkor szintén érdekeltek a minél nagyobb kapacitású DVD lemezek megjelenésében, hiszen ezek lehetővé teszik a nagyfelbontású, 3D grafikájú játékok egy lemezen történő forgalomba hozatalát. Talán éppen ennek köszönhető, hogy az ágazat két kiemelkedő vállalata a Bluray-t választotta, mivel az ilyen lemezeken akár 50 GB adat is elfér, szemben a konkurens HD DVD „csupán” 30 GB-os kapacitásával.

A szoftvergyártók mellett szintén igen fontos a konzolokat gyártó vállalatok állásfoglalása – a kezdetektől a Bluray mögött álló Sony természetesen saját technológiáját használja majd a következő generációs PlayStation készülékek esetében, ám a Microsoft egyelőre még nem nyilatkozott arról, hogy az eljövendő XBox 2 melyik kéklézeres DVD formátumot támogatja majd. Az Electronic Arts és a Vivendi Universal Games mellett egyébként a Sun Microsystems és a Texas Instruments is most jelentette be, hogy a Bluray formátumot választja. Ami a szintén kulcsfontosságú Hollywood-i filmstúdiókat illeti, utóbbiak egyelőre meglehetősen megosztottak a kérdésben.