PC-gyártók és kritikusaik is csatlakoznak az EBay újrafeldolgozási kampányához

Milkovits Gábor, 2005. január 9. 11:07
Az EBay online aukciós cég új kezdeményezést indított útjára a használt PC-k újrafeldolgozásának előmozdítására, amelyet egyebek mellett számos nagy számítógépgyártó is támogat.
Meg Whitman, az EBay vezérigazgatója az éppen zajló Las Vegas-i CES elektronikai kiállításon jelentette be, hogy a cég fogja koordinálni a http://www.ebay.com/rethink weboldalon keresztül a személyi számítógépek újrafeldolgozására indított új kampányt. Az internetes oldalra látogatók tetszés szerint eladhatják, elajándékozhatják, vagy éppen újrafeldolgozásra is átadhatják használt PC-jüket. A probléma, amelynek most egyfajta megoldásra fogtak össze számosan, nem kicsi – becslések szerint évente mintegy 400 millió darab elektronikai eszközt dobnak ki világszerte, amelynek jelentős, és meglehetősen környezetszennyező hányadát a számítógépek teszik ki. Más adatok szerint az amerikai háztartások felében található félredobott régi PC, amely előbb-utóbb valószínűleg szintén a szemétre kerül. Az újrafeldolgozott számítógépek aránya ugyanakkor alig teszi ki a 10%-ot.

A kezdeményezéshez számos nagy technológia cég, például az Intel, a Hewlett-Packard, az IBM és a Gateway is csatlakozott, de részt vesz benne az amerikai postahivatal, illetve a UPS is. A nagy hiányzó egyelőre az első számú PC gyártó, a Dell, akik úgy nyilatkoztak, hogy még vizsgálják a csatlakozás lehetőségét. Szóvivőjük hozzátette, hogy jelenleg is van olyan saját akciójuk, amelynek keretében új vásárlás esetén ingyenesen, egyébként pedig jelképes összegért elszállítják a felhasználók megunt számítógépes hardvereszközeit.

Környezetvédelmi szervezetek, akik korábban gyakran kritizálták a technológiai cégeket az újrafeldolgozás megoldatlansága miatt, most szintén támogatják az EBay által indított kampányt. Mint azt Ted Smith, az egyik ilyen civil szervezet vezetője elmondta, az EBay szerepe kulcsfontosságú a siker szempontjából, mivel naponta mintegy 120 millióan látogatnak el weboldalukra.