Az ITU afrikai kezdeményezése

Kovács Attila, 2005. január 10. 14:42
A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) január 10-én arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy húsz afrikai országban, legkevesebb száz úgynevezett Többcélú Közösségi Telecentrum (MCT) központ hálózatának létrehozásáról szóló kezdeményezést indít útjára.
Az MTC-k a különböző szervezetek, közösségek számára kritikus hozzáférést fognak biztosítani a fejlett informatikai és kommunikációs technológiákhoz (ICT), annak érdekében, hogy az Információs Társadalomban való részvétel gazdasági és szociális előnyeinek kiaknázását elősegítsék.

Az elképzelések szerint ezeket az újonnan létrehozandó MCT központokat nők vezetnék, akik ez által képessé válhatnak az afrikai kontinens konkrét fejlesztési és döntési folyamataiban való aktív részvételre. A Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezése az Információs Társadalom Csúcsértekezletén 175 tagország kötelezettség-vállalásával kialakított azon akcióterv részbeni teljesítésének tekintendő, amely szerint az ICT előnyeit az emberiség egészére kiterjesztik.