Az osztrák Mobilkom méltatlankodik a Matáv előnye miatt

MTI Sajtóadatbank, 2005. január 11. 09:13
Az osztrák Mobilkom méltatlankodik amiatt, hogy a podgoricai versenybizottság a Matáv ajánlatát tartja a legjobbnak montenegrói távközlési vállalat, a Montenegro Telekom megvételére.
Boris Nemsic, a Mobilkom igazgatója szerint cége tette a legjobb ajánlatot a montenegrói Telkomra, mivel hosszú távú befektetésekre alapozta ajánlatát, ami kulcsfontosságú és szavatolja a távközlés és más montenegrói ágazatok fejlődését.

"A stabilitást és a fejlődést nem lehet fenntartani egyszeri kifizetéssel. Tudni kell, hogy milyen stratégiával érhető el a növekedés és milyen eszközöket fordítanak rá" - idézte egy belgrádi rádió Nemsicet, aki szerint ilyen tekintetben a Mobilkom tette a legjobb ajánlatot.

A tenderbizottság a Mobilkomot rangsorolta az utolsó helyre, az osztrák vállalat mindössze 73 pontot szerzett. A rangsorban első a Matáv 88,8 ponttal, a Telekom Slovenija 82,18, a Telekom Srbije 80,5 pontot szerzett a versenypályázat kritériumai alapján..

A Matáv 114 milliót eurót kínált a vállalat 51 százalékos állami tulajdonáért, és 67,3 millió eurót befektetések címén, továbbá 2,2 eurót részvényenként a kisbefektetőknek. Az osztrák vállalat 87 milliót ajánlott az állami tulajodrészért, ugyanakkor befektetésekre mintegy húszmillióval ajánlott többet a Matávnál, amely a négy jelölt közül a legnagyobb készpénzes ajánlattal került a rangsor élére.

A Telekom Crna Gora vásárlóját két kritérium alapján rangsorolták: a pénzajánlat - ez alatt értendő a készpénzes fizetés és a befektetésekre vonatkozó ajánlat - 75 pontot ér, illetve legfeljebb 25 pontot adnak az üzleti tervért és a szociális programért. Elemzők szerint a Matáv ajánlata elsősorban azért számít "nyerőnek", mert a pénzszűkében lévő köztársaságnak az a legfontosabb, hogy mennyi készpénzt tud ajánlani a befektető, márpedig ilyen tekintetben a Matáv messze lekörözte versenytársait, ráadásul egyedüliként tett konkrét ajánlatott a kisrészvényesek kezében lévő papírokra is.

A rangsor felállítása után az állami privatizációs tanácsnak kell döntenie arról, hogy mely vállalattal köt adásvételi szerződést.