Tovább bővül az Axelero Adatparkja

forrás Prim Online, 2005. január 12. 21:22
Az Axelero Internet 2005 elejétől több mint kétszeresére növeli a vállalatok számára szerverelhelyezést és szerverbérleti lehetőséget nyújtó Axelero Adatpark területét, elsősorban a szélessávú internetezést kiszolgáló szolgáltatások fokozódó szerverigényének kielégítésére. A Magyarországon elérhető legnagyobb sávszélességet és egyedülálló biztonsági megoldásokat nyújtó Adatpark új terme 2000 szerver számára biztosít férőhelyet. Az Adatpark tovább növeli a belföldi és a külföldi kapcsolatainak sávszélességét, valamint rendelkezésre állását.
A magyarországi szerverhoszting élvonalába tartozó Adatpark eddigi 340 m2-es gépterme az elmúlt hónapok során telítődött, így szükségessé vált az új, 405 m2-es gépterem megnyitása. A telítődés oka a piac dinamikus növekedése, amelyet elsősorban a szélessávú internetelérések terjedése, valamint az egyre szélesebb körben elérhető szélessávú tartalmak generálnak. Ezek kiszolgálására a vállalatok egyre több szervert állítanak csatasorba. A szervert üzemeltető vállalkozások (webtervezők, szoftverfejlesztők, rendszerüzemeltetők, online kereskedelmet folytatók, portálok, online közösségek) felismerték, hogy a telephelyükön történő szerverüzemeltetés erőforrást von el a munkatársaktól, és költséghatékonyabb módszer, ha kiszolgálójukat egy jól felszerelt adatközpontban helyezik el. Ráadásul, az ügyfél telephelyén a szerverek eléréséhez szükséges sávszélesség biztosítása jóval nagyobb költséget jelent, mint az Adatparki elhelyezés. Az Adatpark 10-100 Mbps sávszélességet tud biztosítani, akár dedikáltan.

Az Axelero Adatpark 2005. január 6-án tovább növelte a belföldi és a külföldi kapcsolatainak sávszélességét, valamint rendelkezésre állását. Az Adatpark így már 2x10 Gbps belföldi sávszélességgel kapcsolódik a Matáv IP gerinchálózatához. A nemzetközi sávszélesség az alábbi módon oszlik meg: 622Mbps Deutsche Telekom nemzetközi gerinchálózata irányába, 1Gbps Telia nemzetközi gerinchálózata felé, 155Mbps VIX (Bécs) felé.

A szervereket üzemeltetők közel fele az IT piac szereplői közül kerül ki, míg a fennmaradó rész egyenletesen oszlik meg a kereskedelmi és a pénzügyi szektor, valamint a tartalomszolgáltatók között.

Magyarországon jelenleg közel 2500 szerver üzemel hoszting szolgáltatóknál, ebből az Adatpark piaci részesedése – a jelenlegi 650 szerverrel – 26%. A nemrég átadott új gépteremben további 2000 szerver helyezhető el, amely lehetőséget teremt a várhatóan jelentős ütemben növekvő igények kiszolgálására.

Az Adatpark bevétele az elmúlt években dinamikusan növekedett: 2002-ben 88 millió Ft, 2003-ban 123 millió Ft volt, 2004-ben pedig várhatóan 192 millió Ft körül alakul. A vállalat 2005-ben – a piaci trendeknek megfelelően – az eddiginél még nagyobb növekedéssel számol.

A hazánkban elérhető legnagyobb belföldi (2x10 Gigabites) és nemzetközi (1,8 Gigabites) sávszélességet nyújtó szerverközpontban az induló vállalkozások és a nagyvállalatok egyaránt számukra testre szabott megoldást kaphatnak szervereik elhelyezéséhez vagy szerverbérleti igényeikre. Az Adatparkban az optimális üzemeltetési környezet biztonságáért professzionális technológia felel. A biztonságos működést többek között redundáns elektromos ellátás, nagyteljesítményű klímaberendezés, automata tűzvédelemi rendszer, videó megfigyelőrendszer, külső operátori és installációs helyiség, optimális távközlési csatlakozások és távfelügyeleti rendszer biztosítja, az év minden napján, napi 24 órában.