Elsőként szerzett biztonsági tanúsítványt hazai fejlesztésű, multiplatformos, Java PKI fejlesztőkészlet

forrás Prim Online, 2005. január 13. 14:50
Először kapott hazai fejlesztésű Java API (Application Program Interface) biztonsági tanúsítványt. A Polysys Kft. CryptoSigno fejlesztőeszköze kilenc operációs rendszerre és platformra szerezte meg az igazolást.
A szoftver várhatóan felgyorsítja a hazai törvényi előírásoknak eleget tévő biztonsági alkalmazások piaci megjelenését. A Java fejlesztőkészlet tesztelésére az IBM Magyarország független hazai szoftverfejlesztőknek indított ISV Incubator programja keretében került sor.

A teljes egészében Java nyelven készített programinterfész (API) segítségével a fejlesztők jóval gyorsabban, a korábbi munka akár 70 százalékát is megtakarítva készíthetnek olyan alkalmazásokat, amelyek:


Amennyiben az alkalmazás ezeket a feladatokat PKI rendszerbe illesztve, a magyar elektronikus aláírási törvénynek megfelelően kívánja elvégezni, akkor szigorú feltételeknek kell eleget tennie, hogy megkapja a termék megfelelését igazoló tanúsítványt. Amennyiben olyan alkalmazási programinterfészt (API) használ, amely rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal az adott környezetben akkor a munka nagy részét megtakarítja.

A CryptoSigno, amelynek forráskódja biztonsági okokból nem nyilvános, kilenc különböző operációs rendszeren - Windowsok, Linux (SuSE és Red Hat), Solaris, AIX, Java Desktop - és kilenc hardver platformon szerezte meg a magyar törvényi előírásoknak való megfelelést igazoló, a Common Criteria rendszer alapján EAL3+ szintű tanúsítványt.

A tesztelést az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kijelölt HunGuard Kft. végezte el. Az IBM operációs rendszerek és hardver platformok - IBM eserver xSeries , iSeries (korábbi AS/400) és pSeries (korábbi RS/6000) (Red Hat Linux, SuSE Enterprise környezetekben) és ThinkPad noteszgép SuSE Desktop környezetében való vizsgálatokat az IBM IIC (IBM Innovation Center) központjában végezték.

"Nyolc-kilenc hónapi munkánk eredménye a tanúsítványok elnyerése" - nyilatkozta Polyák Ferenc, a Polysys szakértője. "A 33 ezer soros forráskódot gyakorlatilag 100 százalékosan teszteltük."

Köntös Zoltán az IBM szakértője szerint a CryptoSigno IBM platformokon megszerzett tanúsítványa lényegesen javítja termékeik piacképességét azokon a területeken, ahol ilyen szigorú biztonsági alkalmazásokat használnak.

A hazai törvényi előírásoknak megfelelő Java API eddig csak Windows operációs rendszerek alatt volt elérhető. A multiplatformos CryptoSigno megjelenésével várhatóan hamarosan megjelennek a más platformok alatt is a PKI alapú minősített elektronikus aláírást, titkosítást, hitelesítést. végző alkalmazások. Így a felhasználók ezekre a feladatokra is több platform közül választhatnak. A szélesebb platformválaszték révén nő a skálázhatóság, és könnyebb lesz a heterogén vállalati környezetek integrációja

Az 1990-ben alapított Polysys Kft. közel fél évtizede foglalkozik PKI termékek fejlesztésével, platform-független Java technológiával. Biztonsági megoldásaik átívelnek a mobiltelefonoktól az asztali számítógépeken át a szerver központokig. A Magyar Szabványügyi Testület tagjaként elkötelezett a szabványok gyakorlati alkalmazása iránt. Szakértői alapító tagjai a Magyar Elektronikus Aláírási Szövetségnek, szerepet vállalva az elektronikus aláírás és kapcsolódó technológiák hazai elterjesztésében és népszerűsítésében.