Három évet kapott egy Microsoft kalózszoftvereket forgalmazó dél-afrikai férfi

Milkovits Gábor, 2005. január 14. 09:24
Craig Marnochot a bűncselekményért maximálisan kiszabható hároméves börtönbüntetésre ítélte az illetékes pretoriai bíróság, annak ellenére, hogy a férfi korábban beismerte tettét.
A Microsoft dél-afrikai leányvállalatának közleménye szerint Marnoch hamisított Microsoft-szoftvereket forgalmazott az interneten különböző cégnevek alatt, ezzel is félrevezetve a felhasználókat. A Microsoft-viszonteladók mintegy két éven keresztül gyűjtöttek ellene bizonyítékokat, így az ő segítségükkel került sor 2004. októberi letartóztatására. Marnoch később bűnösnek vallotta magát a kalózszoftverek terjesztésében, a bíróság ennek ellenére a maximálisan kiszabható, hároméves börtönbüntetéssel sújtotta.

A Microsoftnak egy másik, hasonló ügye jelenleg is még folyamatban van, ezúttal Kanadában. A szoftveróriás mintegy 208 ezer dollárra perli a Raeco nevű helyi céget azért, mert szerinte az hamis eredetiséget igazoló címkéket árult és terjesztett Windows termékekhez. Az ügy egyelőre még nem került a bíróság elé.