Digitális kor, versenyképes magyarság - eMagyarország 2005 fórum

MTI Sajtóadatbank, 2005. január 17. 09:00
Magyarország szeretne a régió infokommunikációs technológiai központja lenni, amihez hozzásegítheti kedvező geopolitikai helyzete, európai uniós tagsága, az Egyesült Államokkal és a délkelet-ázsiai vezető ICT országokkal fennálló szoros együttműködése - mondta Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter, az eMagyarország Szakmai Nap 2005 rendezvényén, pénteken, Budapesten. Hozzátette: a konferencia célja, hogy fórumot teremtsen a kormányzat és a magyar informatikai és telekommunikációs élet szereplőinek a közös, informális számvetésre, illetve a közös ICT célok megfogalmazására.
"A digitalizáció korunk kihívása, a versenyképes magyarság pedig célja, ami által egy tehetséges népből sikeres nemzetté válhatunk, beleértve a határon túl élőket is" - hangsúlyozta a miniszter. Kifejtette: a XXI. század a világháló által megteremti az információk valódi szabadságát. Azzal ugyanis, hogy tematizálás, szerkesztés nélkül közvetlen hozzáférést biztosít az információ forrásaihoz, igazi forradalmat valósít meg.

Kovács Kálmán közölte: a szaktárca célja, hogy Magyarországon 2006 végéig az internetezők száma 2 millióra nőjön, minden közintézmény elérhető legyen a világhálón, 900 önkormányzatnál működjön az elektronikus ügyintézés, elterjedjen a 3G mobiltechnológia, és a digitális kultúrához az interneten keresztül bárki hozzáférhessen.

A célokat részletezve a miniszter kiemelte, hogy a tárca a következő két évben, évente 15 százalékkal szeretné mérsékelni a szélessávú internet tarifákat, azok előfizetőit megduplázná, és az eMagyarország pontokon aktív szolgáltatásokat kíván bevezetni.

Már ez év végéig célul tűzi ki az IHM, hogy minden iskolai tananyag hozzáférhető legyen a világhálón, az internet segítségével korszerűsödjenek az egészségügyi szolgáltatások, továbbá a mentők, a rendőrség, és a tűzoltóság készenléti hálózata kiépüljön, így a riasztásoktól számított helyszínre érési idők csökkenjenek.

Kovács Kálmán az e-önkormányzatok, az e-ügyintézés fejlődése szempontjából jelentős fejleménynek nevezte, hogy uniós források felhasználásával, összesen 14 milliárd forint beruházással elindult, és 2006 végére befejeződik 900 település szélessávú internet hozzáférésének és honlapjának kialakítása. A szaktárca vezetője reményét fejezte ki, hogy a 3G mobiltechnológiának Magyarország nemcsak használója, hanem gyártási illetve fejlesztési regionális központja is lehet.

Somogyi Ferenc külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy uniós tagként 2007-től Magyarország évi 3 milliárd euró, napi 2 milliárd forint infrastrukturális, környezetvédelmi és vidékfejlesztési támogatáshoz juthat, amelyet részben információtechnológiai fejlesztésekre fordíthat.

A külügyminiszter közölte: célul tűzték ki, hogy a Külügyminisztérium belső informatikai rendszerét és honlapját fejlesszék, és gyors internet-összeköttetést teremtsenek a külképviseletekkel. Azt is vizsgálják, hogy a KüM és külképviseletei hogyan kapcsolódhatnak az eMagyarország hálózatba, mivel azokat hatékonyan lehetne használni a Magyarország propagálására.

Nagy Zsolt, Románia hírközlési és információs technológiai minisztere elmondta: a román ICT piac óriási fejlődés előtt áll, mivel jelenleg mintegy 3,7 milliárd eurós termelési értéket hoz létre évente, ami fele a magyarországinak, miközben a lakossága több mint kétszerese Magyarországénak. "Várjuk a magyar befektetéseket is, amihez ösztönzést adhat, hogy 20005. januárjától 16 százalékos egykulcsos adósávot, és az ICT területén befektetőknek nullszázalékos adókulcsot vezetett be a román kormány" - emelte ki a román hírközlési miniszter.