Bezár a híres dublini fejlesztési centrum, a Media Lab Europe

Milkovits Gábor, 2005. január 18. 18:14
Az ír kormány és a bostoni MIT által alapított dublini Media Lab Europe kutatóintézet kénytelen bezárni kapuit, miután nem sikerült elegendő magántőkét bevonniuk a fejlesztések finanszírozásába.
A Media Lab Europe 2000-es megnyitása óta számtalan fontos tudományos és technológiai kutatás és fejlesztés helyszíne volt, illetve otthont adott több, újonnan beindított hi-tech vállalkozásnak is. Legutóbbi izgalmas projektjük például a számítógépes játékok közvetlen agyhullámok általi vezérlésére irányult. Elemzők szerint ugyanakkor a magánbefektetők azért nem találták elég vonzónak a kutatóintézetet, mert annak legtöbb technológiai fejlesztését rövidtávon nem lehetett nyereséget hozó koncepciókra és termékekre váltani. Simon Jones, az intézet igazgatója szerint a másik ok az információs technológiai ágazatban tapasztalható általános recesszió, amely túl hosszúnak és mélynek bizonyult ahhoz, hogy egy ilyen kutató-fejlesztő központ meg tudjon állni a saját lábán.

Az alapítók eredeti elképzelése szerint az intézmény a magántőke bevonásával saját magát tartotta volna el; ezzel szemben 2003-ban 8,16 millió eurót költöttek, miközben csak 2,56 milliót sikerült külső forrásokból előteremteniük. Az ír kormány és az MIT viszont nem szándékoznak továbbra is maguk finanszírozni a kutatásokat, így közösen a Media Lab Europe bezárása mellett döntöttek. A kutatóintézetben jelenleg mintegy százan dolgoznak, akik közül legalább 50 ember az utcára kerülhet a február 1-i bezárás után.