Microsoft licenc non-profit oktatási intézményeknek

forrás Prim Online, 2005. január 24. 11:05
Magyarországon bejegyzett közel 70 000 non-profit szervezet meghatározó hányada oktatási tevékenységgel foglalkozik. A Microsoft fontosnak tartja, hogy szoftvervásárlás esetén az oktatási intézmények mellett, az oktatásfejlesztési célkitűzéseinek megfelelően tevékenykedő egyéb szervezetek is jogosultak legyenek oktatási kedvezményre. Ennek megfelelően a Microsoft Magyarország bejelentette, hogy 2004 novemberétől kezdődően Oktatási Open licenc kedvezményt biztosít a non-profit oktatási intézmények számára.
A Microsoft számára stratégiai jelentőségű az oktatás támogatása. Mind a közoktatás, mind pedig a felsőoktatás számára oktatási, képzési programokat, versenyeket, szoftverfejlesztési tanácsadást, technológiai bemutatókat, közvetlen informatikai rendszer bevezetési segítséget, illetve kedvezményes licencelési konstrukciókat is nyújt. (Az oktatási szektor részére nyújtott programjainkról részletesen a www.microsoft.com/hun/oktatas oldalon tájékozódhat.) E programokon keresztül valósítja meg a Microsoft a hazai oktatási szféra támogatását, és ennek kereteit kiegészítve kínál most kedvezményes licenc lehetőségeket az oktatási non-profit intézmények számára is.

Az Oktatási Open licenc kedvezményre jogosultak körének meghatározása a Microsoft regionálisan érvényben lévő szabályozása, és a magyarországi közhasznú szervezetek törvényi besorolása alapján történik. Ezek szerint oktatási kedvezményre a Magyarországon kizárólagosan oktatási céllal működtetett intézmények jogosultak. A non-profit oktatási szervezeteknek ezen felül közhasznú, illetve kiemelten közhasznú besorolással kell rendelkezniük az alábbi tevékenységi körök közül legalább egy alapján:

tudományos tevékenység, kutatás
nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés
munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése és kapcsolódó szolgáltatások


A kedvezményt bármely hivatalos Microsoft viszonteladónál igénybe lehet venni, mely Oktatási Open kedvezménnyel értékesít termékeket. Az igényléshez a következő jogosultságot igazoló iratok szükségesek: a közhasznúsági nyilvántartásba vételt igazoló bírósági végzés, vagy a bíróság által elfogadott alapító okirat, mely igazolja, hogy a fenti három tevékenység közül legalább egy a közhasznúsági bejegyzés alapját képezte.