Nemzetbiztonsági megfontolások miatt meghiúsulhat az IBM-Lenovo üzlet

Milkovits Gábor, 2005. január 24. 20:09
A Reuters értesülése szerint az amerikai felügyeleti szervek nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtorpedózhatják az IBM PC-üzletágának a kínai Lenovo részére történő értékesítését.
A Reuters által idézett Bloomberg-riport szerint a külföldi befektetéseket ellenőrző hivatalos amerikai szerv, a CFIUS egyes vezetői attól tartanak, hogy az üzlet révén a Lenovo alkalmazottai ipari kémtevékenységet folytathatnának az Egyesült Államokban. A CFIUS 11 fontos kormányszervet tömörít, köztük az Igazságügyi Minisztériumot, a Nemzetbiztonsági Hivatalt és a Pénzügyminisztériumot. A hivatal figyelme azért irányult az ügyletre, mert a Lenovo a vétellel átvenné az ellenőrzést az IBM észak-karolinai üzeme felett, sőt tervei között szerepel az is, hogy a vállalat PC-gyártó részlegének székhelyét Pekingből New York-ba helyeznék át. A CFIUS részéről semmilyen formában nem kommentálták az értesülést. A hivatal 2003-ban tett már hasonló lépést – akkor azt akadályozták meg, hogy a Hong Kong-i Hutchinson Whampoa megvásárolja a Global Crossing vállalatot, mivel így kínai ellenőrzés alá kerülhetett volna a cég globális tengeralatti kábeles kommunikációs hálózata.

Az IBM részéről annyit fűztek a hírhez, hogy ők az eladási megállapodást követően azonnal benyújtották az illetékes kormányszervekhez, így a CFIUS-hez is a szükséges dokumentumokat, illetve hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC) már meg is kapták az igazolást arról, hogy az ügylet nem sérti a trösztellenes törvényeket. Az IBM PC-üzletágának megvételével a Lenovo a harmadik legnagyobb számítógépgyártó lehet a világon. Elemzők szerint a vétel az eddigi legjelentősebb kínai vállalati felvásárlásnak számít Amerikában, sőt a teljes világpiacon.