Késedelem esetén újabb bírságot szabhat ki az EB a Microsoftra

Milkovits Gábor, 2005. január 29. 09:30
Az Európai Bizottság szóvivője azt közölte újságírókkal, hogy ismét megbírságolhatják a Microsoftot, amennyiben nem tesz időben eleget az EB határozatában foglalt feltételeknek.
Decemberben az EU ez ügyben eljáró elsőfokú bírósága úgy döntött, hogy nem ad helyet a Microsoftnak a 10 hónappal ezelőtt kiszabott szankciók elhalasztására tett kérelmének, a szoftveróriás pedig megígérte, hogy február elejéig forgalomba hozza a Windows Media Player nélküli változatát, illetve megosztja protokolljai egy részét a rivális szerverszoftver-gyártókkal.

Jonathan Todd, az Európai Bizottság szóvivője most úgy nyilatkozott, hogy feltétlenül heteken, nem pedig hónapokon belül szeretnék látni a határozatban foglaltak teljesítését. Újságírók kérdésére, hogy mit tervez a Bizottság arra az esetre, ha a Microsoft mégsem tenné meg záros határidőn belül az elrendelt lépéseket azt válaszolta; a szabályozás lehetővé teszi, hogy büntetést fizettessenek az ilyen késlekedő cégekkel, amelynek mértéke akár a vállalat napi átlagbevételének 5%-át is elérheti naponta.

Todd azt is bejelentette, hogy a Bizottság véleménye szerint a Microsoftnak feltétlenül kerülnie kell az olyan üzletpolitikát, amelynek révén a Media Player nélküli Windows esetleg kevésbé tűnhet vonzónak a fogyasztók számára, mint a teljes verzió. Márpedig erre megvan az esély – Armin Cremerius-Günther, a Microsoft németországi kirendeltségének képviselője néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a médialejátszón kívül 186 multimédiakezelő fájltól is megfosztott "Windows XP Reduced Media Edition" szoftver ára megegyezik majd a teljes változatéval. Günther egyébként akkor január 19-ére ígérte a rendszer forgalomba hozatalát, aminek a cég a Microsoft Watch internetes magazin szerint meg is felelt, ám a rendszert egyelőre csak a számítógépgyártók számára tették elérhetővé. A MS részéről úgy nyilatkoztak, hogy a szoftverrel ellátott PC-k árusításának időpontját a gyártók fogják meghatározni, ám az operációs rendszer külön történő forgalmazásával kapcsolatban egyelőre nem közöltek semmit. Ami a szerverprotokollokat illeti, a szoftveróriás állítása szerint azokat már decemberben közzétették az interneten.