Kiemelkedő nyereségről számolt be a Microsoft

Milkovits Gábor, 2005. január 29. 20:56
A Microsoft 3,46 milliárd dolláros, azaz 32 centes részvényenkénti nyereségről számolt be 2004 negyedik negyedévére vonatkozóan, ami jóval meghaladja a cég októberi előrejelzésében szereplő adatokat.
A rekordnyereséget 10,82 milliárd dolláros összbevétel mellett sikerült realizálni. A szoftveróriás októberi előzetes kalkulációjában még 10,3–10,5 milliárdos bevétellel, illetve 28 centes részvényenkénti profittal számolt. John Connors, a Microsoft pénzügyi vezetője úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi év utolsó hónapjában mind a vállalati ügyfelekkel foglalkozó, mind pedig a lakossági üzletág a várakozásokon felül teljesített. A vállalat kilenc fő részlegéből hét növelte forgalmát, a céges megoldásokért felelős Business Solutions stagnált, míg egyedül az Office programcsomagot forgalmazó Information Worker elnevezésű osztály számolt be eladásai csökkenéséről a tavalyi utolsó negyedévben. A legnagyobb, 3,22 milliárd dolláros forgalmat az asztali számítógépekhez és noteszgépekhez tartozó Windows operációs rendszereket forgalmazó részleg könyvelhette el, de a szerverekhez való szoftvereszközökből is mintegy 2,43 milliárd dollár értékben forgalmazott a cég. Ez 170, illetve 280 milliárd dolláros növekedést jelent az említett területeken a tavalyi év azonos időszakához képest. Emellett a legtöbb ágazat komoly nyereséget produkált, míg a korábban gyengélkedő Business Solutions, mobilszoftveres és szórakoztató elektronikai részlegeknek is sikerült jelentősen lefaragniuk tavalyi veszteségeikből.

A bejelentés hatására a Microsoft részvényei szerény emelkedést produkáltak: valószínűleg azért csak szerényet, mert a független elemzők már korábban is jobb eredményeket jósoltak a tárgyalt időszakra vonatkozóan, mint maga a cég, így a hír nem érte nagy meglepetésként a piacot.