Több száz film egyetlen lemezen

Milkovits Gábor, 2005. február 5. 20:02
Hat technológiai vállalat, köztük a Fuji egy olyan konzorciumot hozott létre, amely az akár 1 TB kapacitású optikai lemezek előállítását is lehetővé tevő HVD technológia támogatását tűzte ki céljául.
A japán Optware által kifejlesztett HVD (Holographic Versatile Disc) holografikus technológia segítségével olyan optikai lemezeket lehet gyártani, amelyek akár 200 mai DVD lemezének megfelelő mennyiségű adat tárolására képesek. A HVD Szövetség hosszú távú célja az, hogy a jövőben az ő technológiájuk váltsa föl a még csak mostanában megjelent kéklézeres Bluray és HD DVD optikai lemezeket. Az elméletben 1 terabájtos kapacitású HVD lemezzel szemben a kétrétegű Bluray lemezek 50, az egyrétegűek 25, a közönséges vörös lézeres DVD-k pedig csupán 4,7 GB tartalom tárolására képesek. A konzorcium rövidtávon "kisebb" teljesítményű, 100 GB-os olvasható, illetve 200 GB-os írható lemezek fejlesztését vette tervbe.

A HVD Szövetség egyelőre a nagyvállalatok és a szórakoztatóipar számára szeretné népszerűsíteni a technológiát, de elképzeléseik szerint a lemezeknek a lakossági piacon is van jövőjük. A nagyfelbontású digitális televíziózás és az egyre fejlettebb videojátékok elterjedése ugyanis eddig soha nem látott mértékben megnövelheti az otthoni szórakoztató alkalmazásoknál a nagy adattároló kapacitás iránti igényeket. Kétórányi HDTV műsor rögzítéséhez például 25-50 GB-nyi tárhelyre van szükség.