Egyszerű felvételkészítés a Canon új videokamera-modelljeivel

forrás Prim Online, 2005. február 8. 11:24
A Canon új, 800000 képpontos digitális videokamerákkal jelent meg az európai piacokon is. Az MVX800 család négy tagja (MV850i, MV830i, MV830, MV800) főként az első készüléküket vásárlók igényeit elégíti ki: a hihetetlenül egyszerű használat ellenére a precíz optikának köszönhetően kitűnő képminőség érhető el.


Az intuitív, minden bonyolultságot nélkülöző kezelhetőséget igénylő felhasználók számára a kamerákon egy új, „Easy” feliratú gomb („Egyszerű felvételkészítés”) is megtalálható, amelynek megnyomásával a készülék teljesen automata módba kapcsol. Mind a négy új digitális videokamera erőteljes optikai zoommal rendelkezik: az MV850i 22-szeres (a digitális zommal együtt 440-szeres), míg az MV830i, MV830 és MV800 20-szoros optikai nagyításra képes. Mindegyik modell rendelkezik elektronikus képstabilizátorral (EIS), nagyfelbontású „Letter Box” képernyővel, valódi széles formátumú 16:9 móddal, dupla semleges (ND) szűrővel, webkamera funkcióval, valamint „Super Night” (MV850i) és „Night” éjszakai felvételi módokkal. Az MV850i, MV830i és MV830 modellek támogatják a PictBridge szabványt, amely lehetővé teszi a képek arra alkalmas fotónyomtatókon történő kinyomtatását számítógép használata nélkül. Kis méretük (mindössze 5,1 cm-es vastagság és 430 grammos súly) ellenére 2,4 inch képátlójú színes LCD képernyővel, és ugyanazzal a DIGIC-DV processzorral építették a készülékeket, amelyeket a Canon a csúcskategóriás digitális videokameráiban is alkalmaz.

Egyszerű használat

Az MVX800-as sorozatban minden kezelőszerv és funkció az egyszerű használhatóságot, a könnyed felvételkészítést és megjelenítést szolgálja. A teljesen automata és a programozott üzemmódok közötti átkapcsolásra szolgáló „Easy” gombon kívül számos, ideálisan elhelyezett kezelőgomb segíti az „egykezes” használatot. Az ergonómikus, ovális forma, az egyvonalban elhelyezkedő kapcsolók és a rovátkolt felületű gombok a könnyű használat mellett áramvonalas megjelenést is kölcsönöznek a kameráknak. A felvételkészítés könnyítése érdekében új egyfunkciós gombok is megjelentek a gépeken: egy „Night Mode” gomb az Éjszakai mód használatához, valamint külön gombok az LCD monitor háttérvilágításának bekapcsolására és a 4:3 és 16:9 képarányok közötti váltásra. A menü kialakítása szintén a könnyed navigálást segíti elő.

16:9 üzemmód


A nagyfelbontású, 16:9-es képarányú üzemmód „filmszerű”, teljes-képernyős lejátszást biztosít a modern televíziókon. A digitális videokamerák ezen árszegmensében az MVX800-as sorozatban elsőként jelenik meg a nagyfelbontású 16:9 formátum. A rögzítés és a lejátszás során a felvétel 16:9 képarányú megjeleníthetőséget a „Letter Box” szabvány biztosítja – így elkerülhető, hogy a kép „összenyomódjon”. Az MV850i-hez mellékelt 0,6-szoros nagy látószögű előtétlencse segítségével panorámaszerű álló- és mozgóképek is készíthetők.

Precíziós optika


A precíziós optika terén szerzett több mint 60 éves tapasztalatának köszönhetően a Canon Canon aszférikus lencsetagot is tartalmazó üvegoptikával látta az új digitális videokamerákat, amely kontrasztos, éles, és szférikus torzulásoktól mentes felvételeket biztosít (ami általában a szerényebb minőségű optikáknál tapasztalható). A különösen világos környezetben – például strandon vagy sípályán – észlelhető fehérárnyalat-vesztés elkerülése érdekében valamennyi új modell úgynevezett „dupla-semleges” (ND) szűrővel rendelkezik. A videokamerákba épített elektronikus képstabilizátor (EIS) csökkenti a zavaró kép-bemozdulásokat, és nyugodt, egyenletes felvételkészítést tesz lehetővé, és a legtöbb szituációban feleslegessé válik az állvány használata.