Évi akár ezer tonna elektronikai hulladékot is feldolgoznának Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 9. 09:07
Évente akár ezer tonna elektronikai hulladékot is fel tudna dolgozni és képes lenne újrahasznosítani a 27 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató szegedi Elektro-Rehab Kft., a létszám növelésének azonban határt szab az új jogi szabályozás - közölte az MTI-vel a cég ügyvezetője.
"A cég tevékenységének felfutásával új állásokat tudnánk teremteni, de a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó jogszabályok módosításával pont ezt a lehetőséget korlátozták" - mondta Habináné Tuza Klára. "Az új szabályozás korlátott szabott a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatotti létszámnak, ugyanis hiába venne fel a cég új alkalmazottakat, rájuk már nem vehetné igénybe az állami dotációt" - fűzte hozzá a szakember.

A 2004 szeptemberétől hatályos kormányrendelet tíz termékkategóriában teszi kötelezővé az elektronikai hulladékok visszagyűjtését és újrahasznosítását - mondta az igazgató. Az újrahasznosított elektronikai hulladék arányának évről-évre növekednie kell, a jelenlegi lakosonkénti 0,8 kilogramm helyett a visszagyűjtött berendezések mennyiségének 2008-ra el kell érni a fejenkénti 4 kilogrammot - tette hozzá.

Az ügyvezető példaként a nagy háztartási gépekkel kapcsolatos arányokat említette: 2005-ben az előző évben értékesített darabszám 9 százalékát kell visszagyűjteni és e mennyiség 20 százalékát kell újrahasznosítani, 2008-ra már 36 százaléknyi berendezést kell összegyűjteni és ennek háromnegyedét hasznosítani.

Az unió által megkövetelt fejlődéshez a lakosság szemlétében is változásra van szükség, ezt segíti elő, hogy az idei évtől kommunális hulladékként már nem helyezhetők el az elektronikai berendezések - közölte a szakember.