NHH: az Antenna Hungária JPE szolgáltató a műsorterjesztési piacon

Kovács Attila, 2005. február 11. 20:09
A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) legfrissebb határozat tervezetében az Antenna Hungária Rt.-t (AHRt.) jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóként azonosította az országos földfelszíni analóg rádió és analóg televízió műsorszórási szolgáltatás nagykereskedelmi piacain - áll a hatóság pénteki közleményében. Az NHHT, az NHH és jogelődjei történetében első alkalommal alkotott határozatot, illetve határozat tervezetet a rádió és televízió műsorszórásai piaccal kapcsolatban.
A hatóság a most JPE szolgáltatóként azonosított AHRt-re az elektronikus hírközlési törvény alapján négy kötelezettséget -- átláthatóság, egyenlő elbánás, számviteli szétválasztás és hozzáféréssel és összekapcsolással kapcsolatos kötelezettség - rótt ki. Utóbbi szerint a szerint az Antenna Hungária köteles az országos földfelszíni analóg rádió és televízió műsorszórási nagykereskedelmi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a műsorszolgáltatók, vagy műsorszórási szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára biztosítani.

A számviteli szétválasztás egyebek mellett megköveteli azt, hogy az elkülönítetten vezetett számviteli kimutatások az egyes üzletágak bevételeit és költségeit, valamint eredményeit tükrözzék.

A tanács az átláthatóság biztosítása érdekében a szolgáltatót arra kötelezi, hogy az országos földfelszíni rádió- és televízió-műsorszórás szolgáltatás nyújtásának és igénybevételének feltételeit, valamint a szolgáltatás árát, a határozat kézbesítésétől számított 30 napon belül internetes honlapján hozza nyilvánosságra.

Az egyenlő elbánás kötelezettség értelmében a JPE szolgáltató nem tehet műszaki, illetve gazdasági feltételek által nem indokolt különbséget a szolgáltatók között az igénybevett "országos földfelszíni analóg rádió műsorszórási" és "országos földfelszíni analóg televízió műsorszórási" nagykereskedelmi szolgáltatás nyújtásának feltételeiben.

Mint ismeretes, az NHHT - a Európai Unió Bizottságának ajánlásával összhangban - 18 szolgáltatási piacon végzi a piac-meghatározási és piacelemzési tevékenységét, melynek végén az egyes piacokon dönt a jelentős piaci erejű szolgáltatók kijelöléséről, illetve a JPE szolgáltatókat terhelő kötelezettségekről.

A határozattervezetet az érintett szolgáltatók a Hírközlési Értesítőben való megjelenést követő 20. napig véleményezhetik, majd az Európai Unió Bizottságának jóváhagyása után jelenik meg a végleges határozat.