Filmeket ad ki a Sony PSP hordozható játékgépéhez

Milkovits Gábor, 2005. február 14. 23:05
A Sony bejelentette, hogy áprilistól kezdődően filmeket fog megjelentetni PlayStation Portable hordozható játékgépében használatos, UMD formátumú optikai lemezeken.
A kisméretű UMD ("Universal Media Disc") optikai lemezek 1,8 GB adat tárolására képesek, ami körülbelül 3 CD-ROM kapacitásának felel meg. Az ilyen filmek egyelőre kizárólag a PSP-n játszhatók le, lehetséges azonban, hogy a Sony valami olyasmit tervez, mint a korábbi PlayStation játékkonzolok és a DVD formátum esetében. A PS játékok népszerűsége ugyanis annak idején nagyban hozzájárult a DVD széles körű elterjedéséhez.

A Sony PSP Észak-Amerikában március 24-én kerül forgalomba, a játékok mellett a "Pókember 2" rajzfilm UMD változatával. A Sony Pictures április 19-től további négy filmet tervez piacra dobni UMD lemezen: a "Kaptár 2"-t, a "Volt egyszer egy Mexikó"-t, a "Hellboy"-t, és az "Tripla X"-et. A filmek áráról egyelőre nem nyilatkoztak. Korábban egyébként még az volt a Sony hivatalos álláspontja, hogy a PSP premierjét követően néhány hónapot várnak majd a filmek kibocsátásával. Közben a készülék amerikai startja januárról március végére tolódott, úgy látszik azonban, hogy a filmek eredeti menetrendjét változatlanul hagyták.

Eközben a PSP európai bemutatkozása is késni látszik: korábban egy céges hírforrás arról értesítette a sajtót, hogy a PSP március végére tervezett kibocsátása valószínűleg későbbre tolódik majd. Hogy konkrétan mikorra, arról egyelőre csak találgatni lehet.